Älä unohda optiovipua

Optiot. Maallikolle sanasta tulee mieleen vuosituhannen vaihteen optiomiljonäärit. Mutta myös tavallinen sijoittaja voi ottaa ilon irti optioista.

Miten?

Ostamalla niitä pörssistä.

Optio on johdannainen, samalla tavalla kuin warrantti. Optio eroaa warrantista siinä, että optio on oikea, todellinen mahdollisuus merkitä osakkeita niiden juoksuaikana tai ajan päättyessä. Warrantti taas on mielestäni eräänlaista pelirahaa, joka konkretisoituu sen erääntymispäivänä.

Toinen ero näiden kahden johdannaisen välillä on, että warrantin juoksuaika lasketaan yleensä kuukausissa, optioiden vuosissa. Kumpaakin voi myydä pörssissä ennen niiden erääntymistä.

Itse pidän pörssistä ostettavia optioita kaikista “helpoimpina” johdannaisina. Optio on selkeä – voin ostaa tietyllä, yleensä melko pienellä summalla osto-oikeuden tiettyyn osakkeeseen.

Optio on myös “todellinen”, melkein kuin kihloihin menisi: olen tehnyt sitoumuksen tietystä osakkeen omistuksesta. Naimisiin, eli osakkeen omistajaksi aion kuitenkin vasta tiettynä päivänä. Jos siinä välissä tapahtuukin jotakin yllättävää, voin aina perua aviolupauksen ja selvitä elämässä eteenpäin melko pienin taloudellisin vaurioin.

Optio-omistajana minulla on kolme vaihtoehtoa.

  • Kun option juoksuaika päättyy, merkitsen osakkeen, mikäli sen hinta on noussut.
  • Myyn oikeuden kesken juoksuajan.
  • Annan option juoksuajan päätyttyä raueta ja kärsin tappion.

Option arvo on helppo laskea. Option hintaan lisätään merkitsemisoikeuden hinta. Jos yhdellä optiolla saa merkitä usemman osakkeen, merkitsemisoikeus kerrotaan osakkeiden lukumäärällä, siihen lisätään option hinta ja summa jaetaan osakkeiden määrällä.

Laskemista helpottaa, että useimpien optioiden ja osakkeiden vaihtosuhde on 1:1.

Joka tapauksessa loppusumman pitäisi olla lähes sama kuin osakkeen senhetkinen hinta, koska optio seuraa osakkeen kurssia.

Jos option ja merkitsemisoikeuden yhteissumma on pienempi kuin osakkeen, optio on edullinen (selvitä syy itsellesi!), jos option kokonaishinta on suurempi kuin osakkeen, optiota kannattaa ostaa vain siinä tapauksessa, jos vankkumatta uskoo osakkeen hinnannousuun. Kiinnitä huomiota myös option erääntymispäivään. Mitä kaukaisempi se on, sitä suurempi mahdollisuus kurssinousuun teoriassa on.

Option edullisuutta laskiessa on hyvä huomioida, että yleensä juoksuajalla maksettavat osingot alentavat lopullista merkintähintaa, eikä osinkovähennystä veroteta. Tämä voi olla syy siihen, että optio ja osto-oikeus on osakkeen hintaa korkeampi.

Option paras puoli on sen vipuvaikutus: jos osakkeen hinta nousee prosentin, option pörssihinta nousee suhteessa useita prosentteja. Vipuvaikutus on sitäkin suurempi, mitä useamman osakkeen merkintähinnalla voi merkitä.

Tavallaan sijoittaja myös ottaa suoraa osakesijoittajaa vähemmän riskiä yhdellä kertaa, koska hänen ei tarvitse maksaa kerralla koko osakkeen hintaan, ainoastaan option hinta, mikä yleensä on murto-osa osakkeen hinnasta.

Jos osakkeen hinta ei nousekaan merkintäajan umpeutuessa, sijoittaja menettää vain osingostaan maksaman summan (tätä tarkoitin sillä  kihlajaisvertauksella), koska jättää merkintäoikeuden lunastamatta.

Henkilöstöoptiot ovat mielestäni pienelle sijoittajalle hyvä tapa harjoitella johdannaiskauppaa, kunhan muistaa, että edellä mainitsemani vipuvaikutus toimii myös toiseen suuntaan. Jos osakkeen kurssi laskee roimasta, lasku on sitäkin hurjempaa option kohdalla. Optiossa kaiken menettämiseen on suurempi mahdollisuus kuin osakkeissa.

Tässä vielä muutama muistisääntö:

  • Option omistaja ei ole osakkeenomistaja, joten yhtiökokouksiin hänellä ei ole asiaa ennen kuin optiot on lunastettu ja oikeat osakkeet ovat arvo-osuustilillä.
  • Yleensä optio-oikeuksilla merkityt osakkeet oikeuttavat osinkoon vasta siltä tilikaudelta, jonka kuluessa ne on merkitty. Osingon irtoaminen näkyy kuitenkin jo juoksuaikana merkintähinnan alentumisena.
  • Monesti liikkeellelaskettujen optioiden määrä on pieni, joten ostaminen pörssistä voi olla vaikeaa. Myös niiden myyminen kesken juoksuajan saattaa kestää. Ostajia on vähemmän kuin varsinaisella osakkeella.
  • Optio-oikeuden omistajan pitää olla tarkkana siinä, että muistaa merkitä osakkeet oikeana hetkenä.
  • Optiopapereissa, kuten muussakin sijoittamisessa sietää pitää mielessään sijoittajan ykkössääntö: mitään sellaista, josta ei ymmärrä, ei pidä ostaa.
  • Ennen ostoa lue tarkasti kunkin optio-ohjelman säännöt. Eroja eri ohjelmien välillä voi olla.

Tällä hetkellä Helsingin pörssin optiomarkkinat eivät ole järin häävit. Esimerkiksi vuonna 2004 pörssissä oli yli 80 optiosarjaa, nyt niitä on vain 32. Monen kohdalla kaupankäynti näyttää pitkää viivaa, esimerkiksi nyt perjantaina kauppaa oli käyty vain noin kymmenellä optiolla.

Itse olen ostanut optio-oikeuksia vain vähän, mutta olen kuitenkin omalla rahalla kokeillut miten ne toimivat. Sampo 2000 A/B osoittautui niin hyväksi optiopaperiksi, että sen jälkeen olen ennen jokaista osakeostoani tarkistanut, sattuisiko hankkimallani yhtiöllä olemaan pörssinoteerattu henkilöstöoptio-ohjelma.

Ihan vain varalta.

Optioiden verotuksesta lisää täältä: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Optiot_termiinit_ja_muut_johdannaissopim(25208)

/Ninni Myllyoja

Käydäksesi kauppaa optioilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
10.08.2013 22:52

Mielenkiintoinen kirjoitus. 🙂

Pari asiaa jäi hieman mietityttämään:

“Option arvo on helppo laskea.”

Onko se todellakin noin helppoa? Eikö optiollakin ole perusarvo ja aika-arvo? Vai olenko ymmärtänyt jotain väärin?

http://www.arvopaperi.fi/oppaat/optiosanasto/a78618

“Tavallaan sijoittaja myös ottaa suoraa osakesijoittajaa vähemmän riskiä yhdellä kertaa.”

Tavallaan näin voi toki olla, mutta nopeasti ajateltuna asiaa, riskiä on huomattavasti enemmän. Perinteisesti riskin mittarina pidetään volatiliteettia ja optiot ovat volatiilimpia kuin osakkeet. Riski voidaan toki määritellä jollain muulla tavallakin..(?)

“Itse pidän pörssistä ostettavia optioita kaikista “helpoimpina” johdannaisina.”

Mun nähdäkseni esim. minifutuurit ovat helpompia johdannaisinstrumentteja, koska arvon määrittämisessä ei tarvitse ottaa huomioon edellä mainittua aika-arvoa.

Nimetön
Nimetön
12.08.2013 15:51

“Option arvo on helppo laskea. Option hintaan lisätään merkitsemisoikeuden hinta.”

Optioiden hintaa / arvoa / kurssia on mahdotonta laskea tarkasti. Kohtuullisen hyviä matemaattisia malleja on olemassa, joista tunnetuin lienee BSM (Black-Scholes-Merton), joka ottaa huomioon kohde-etuuden kurssin, maturiteetin, volatiliteetin, korkokannan, sekä striken. Jos optioiden hinnanmäärittely perustuu tuohon ylläolevaan lainaukseen, kannattaa ehdottomasti muistaa myös myöhemmin mainittu teesi:

“Optiopapereissa, kuten muussakin sijoittamisessa sietää pitää mielessään sijoittajan ykkössääntö: mitään sellaista, josta ei ymmärrä, ei pidä ostaa.”

Nimetön
Nimetön
15.08.2013 17:59

Tässä kirjoituksessa oli melkoinen määrä yksinkertaistuksia, sekä selviä asiavirheitä. Niin kuin aiemmat kommentoijat ovat jo huomauttaneet, option hinnoittelu ei todellakaan ole niin yksinkertaista, kuin kirjoituksessa annetaan ymmärtää. Tätä puolta on jo käyty läpi, joten en paneudu siihen enempää. Kuten lasse4 kirjoittikin, optio ei ole yksinkertaisin johdannainen, vaan se on futuuri/termiini. Optiolla ja warrantilla on muitankin eroja kuin kirjoituksessa mainitut: Warranttia ei saa shortata, ainoastaan ostaa. Jos menet shorttaamaan warrea ja tavara erääntyy käsiisi, niin tilanne on vähintään hankala usealle osapuolelle. Siksi market makerit ovat tarkkana warranttien shorttaajista. Optioita voi sen sijaan asettaa, tällöin sinulla täytyy toki olla vakuudet kunnossa. Lisäksi… Lue lisää >>