Siirry pääsisältöön

Älä myy hyvää yhtiötä kevyin perustein

Pitkän pörssin nousumarkkinan jälkeen moni sijoittaja on miettinyt, pitäisikö osakepainoa keventää osakemyynneillä. Jos pitkä pörssinousu ei vielä saanut liipasinsormea herkäksi, niin viimeistään tämän vuoden pörssin turbulenssit ja korjausliikkeet ovat sen tehneet. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pelkkiin pörssitrendeihin perustuvan sijoitusstrategian menestyksellinen toteuttaminen on jokseenkin mahdoton tehtävä.

Nykyisessä tilanteessa monien arvosijoittajien käteiskassa on kasvanut pelkästään sen takia, että kriteerit täyttäviä sijoituskohteita on ollut lähes mahdotonta löytää. Toiset sijoittajat sen sijaan ovat laittaneet kaikki peliin, jotta voisivat kerätä viimeisetkin nousumarkkinan hedelmät kotiin. Ja jotkut ovat nähneet tämän vuoden kurssipudotusten myötä erinomaisia ostopaikkoja osakepoiminnalla tiettyjen osakkeiden kohdalla.

Pelkkiin pörssitrendeihin perustuvan sijoitusstrategian menestyksellinen toteuttaminen on jokseenkin mahdoton tehtävä.

Mutta entä koska sitten on aika myydä? Ennen äkkipikaisia myyntipäätöksiä kannattaa katsoa huolella mitä oma sijoitussalkku sisältää. Itse asiassa jo ostaessaan pörssiyhtiön osakkeita sijoittajalla pitäisi olla mietittynä mahdollinen strategia yhtiöstä luopumisen suhteen. Ostinko voimakkaasti aliarvostettua yritystä, jonka myyn aliarvostuksen korjaantuessa, koska yrityksen pitkäaikaisen liiketoiminnan menestyksen mahdollisuudet ovat epävarmat? Ostinko alansa johtavaa laadukasta yhtiötä, jonka myyn vain, jos yrityksen liiketoiminta heikentyy selvästi yhtiökohtaisten tai toimialan vaikeuksien johdosta? Vai ostinko nopeasti kasvavaa yritystä, joka ratsastaa toimialansa nousun aallonharjalla ja joka on ehkä syytä myydä markkinoiden ollessa vielä kuumat. Kaikissa näissä tapauksissa sijoittajan mahdollisiin osakkeiden myynteihin on erilaiset hyvät perusteet.

Jos olet vuosien varrella onnistunut keräämään salkkusi täyteen hyvää tulosta tekeviä, kasvavia osinkoja tarjoavia laatuyhtiöitä (onnittelut!), niin ole erityisen varovainen myyntien suhteen. Yrityksen arvostustasojen noustessa vahvan nousukauden imussa äärimmäisen korkeille tasoille mieti tarkkaan, mitä tulisi tehdä. Pieni omistuksen kevennys voi olla paikallaan – harvoin kuitenkaan koko omistuksen myynti. Usein sijoituspalstoja lukiessa kuulee sijoittajien tarinoita, kuinka he myivät vaikkapa Orionia alkukesästä 2017 lähellä viimeistä kurssihuippua ja ostivat takaisin vuotta myöhemmin puoleen hintaan. Varmasti joku onnistuikin näin tekemään, mutta jokaisen tällaisen tarinan takana on vieläkin useampi vähemmän onnistunut ajoitus, joista tekijänsä eivät mielellään paljon muille hiisku.

Ajoituksella pelaaminen johtaa helposti tuntuviin veroseuraamuksiin myyntivoittojen osalta, mahdollisiin kasvavien osinkojen menetyksiin ja pahimmassa tapauksessa yrityksen hinta ei putoakaan toivotulle tasolle, vaan karkaa käsistä ja yrityksen osakkeet jäävät kokonaan hankkimatta – tai ne ostetaan väkisin aiempaa korkeammalta tasolta, mikä on henkisesti todella raskasta.

Muista myös, että myyntivoitoista kertyneelle kassalle pitäisi saada tuottoa. Tällöin sijoittajan pitää korvata myyty yritys jollain toisella sijoituskohteella, joka mielellään tuottaisi edellistä paremmin. Todella hyvien, pitkäaikaisesti markkinoita selvästi parempaa tuottoa antavien yritysten löytäminen ei ole helppoa, vaan vaatii paljon työtä ja vaivaa. Varsinkin, jos sellainen yritys pitäisi saada hankittua vielä halvalla tai vähintään kohtuuhintaan.

Korkoa korolle tuottavat yritykset ovat useimpien menestyksekkäiden sijoittajien sijoitussalkun perusta, joita ei hevillä vaihdeta. Usein erinomaiseksi havaittua yritystä kannattaa myydä vain, jos sen liiketoiminnassa tai toimialalla tapahtuu muutos, joka näyttäisi johtavan pysyvään tuloksenteon heikentymiseen. Tästä erinomainen esimerkki ovat Yhdysvaltalaiset paikallislehdet. Useiden vuosikymmenten ajan niillä oli alueillaan lähes monopolimainen asema ja niiden sijoittajille tarjoama tuotto oli sen mukainen. Internet valloittaessaan koko tiedonjakelun ja uutisoinnin tuhosi hetkessä lähes täydellisesti näiden paikallislehtien kilpailuedun.

Markkinoiden ajoittamisella leikkiminen hyvän yhtiön kohdalla onnistuu harvoin. Kuitenkin selkeästi yliarvostetun yrityksen kohdalla pienen osakemäärän myynti voi olla järkevä toimenpide. Vastaavasti keskimääräistä selvästi alemmilla arvostuskertoimilla varustetun yrityksen kohdalla voi olla hyvä tilaisuus lisähankintojen tekemiseen.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit