Aktiivisesti passiivinen

ETF:illä pääsee nykyään käsiksi kaikkiin tärkeimpiin allokaatioluokkiin. Mitä sijoittajan tulee huomioida, jotta pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttaminen onnistuu todennäköisimmin.

Passiivinen sijoittaminen on varsinaista voimasijoittamista. Kun eri markkinatoimijoiden huhuilta ja kuulopuheilta sulkee korvansa, voi keskittyä oleelliseen. Pitkäjänteiseen ja voittoisaan sijoittamiseen johtaa prosessi, jonka voi jakaa viiteen eri osaan. Prosessin aukikirjoittaminen ei ole vaikeaa, mutta sen ymmärtäminen ja ohjeiden noudattaminen tuntuu usein olevan liian haastavaa. Sijoittajan pahin vihollinen kun löytyy usein peiliin katsomalla.
Passiivisen salkun luominen ja implementointi tapahtuu seuraavasti:
1. Arvioi oma sijoitushorisonttisi, riskinsietokykysi ja juoksevat kulut. Näiden pohjalta muodostuu orastava sijoitussuunnitelma
2. Analysoi eri allokaatioluokkien pitkän aikavälin riskit, tuotot ja keskinäiset korrelaatiot. Pikkutarkka ei voi olla, mutta mittakaavaerot on hyvä hahmottaa.
3. Luo tarpeidesi pohjalta sinulle sopiva strategia, jolla allokoit salkkusi varallisuutta.
4. Valitse sopivat ETF:t ja/tai muut passiiviset tuotteet salkkuun jokaisesta sijoitusluokasta. Äärimmäisen kustannustehokkaat ETF:t ovat luonnollisia valintoja, koska ne tarjoavat heti hyvän hajautuksen sekä tarkan vertailuindeksin seurannan. Huomaa, että vain yhdellä etf:llä voit omistaa tuhansia yhtiötä, jolloin hajautus on takuulla kunnolla eri näkökulmilta ajateltuna. Vain ostojen ajallinen hajauttaminen jää sinulle.
5. Toteuta suunnitelmaa kurinalaisesti läpi vuosien. Aina tulee uskonpuutetta ja vastoinkäymisiä. Vain harvalla sijoittajalla riittää kurinalaisuutta pysyä suunnitelmissaan läpi elämän. Voittajat seulotaan häviäjistä juuri kurinalaisuuden puutteen kautta.
Kuulostaa helpolta, mutta on todellisuudessa erittäin vaikeaa. Mikään ei ole helpompaa kuin mennä mukaan yksittäisten osakkeiden arpapeliin ja huhumyllyyn. Ehkä sijoittajan oleellisimpia tehtäviä yllämainittujen lisäksi on psykologinen kyky tunnistaa omat heikkoutensa ja muodissa olevan vinkityskulttuurin turmiollisuus?
Tutkimusten mukaan kyky psykologiseen työskentelyyn itsensä kanssa on pitkälti myötäsyntyistä. Joillakin sitä on ja toisilla ei. Kärsivällinen itsetutkiskelu auttanee kuitenkin useimpia. Munkki Serafinin sanoin:” “Vapaaehtoinen kieltäymys, omasta tahdosta valittu oman tahdon kieltäminen, on paradoksaalista käytännön mystiikkaa, joka on vuosituhansien saatossa osoittautunut toimivaksi ja mielekkääksi.”
Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit