Siirry pääsisältöön

“Aktiivinen salkunhoito on kannattavaa”

Vertailuindeksin voittaminen on mahdollista. Oksaharju puhuu meillä siitä, joten osittain siksikin olen keskittynyt siihen mikä toimii parhaiten useimmille sijoittajille. Siis korkeintaan kahden käden sormilla laskettavissa olevia sijoittajia lukuun ottamatta meille kaikille muille. Hyvin harvat ovat pystyneet lyömään omia sijoituksia hyvin kuvaavaa vertailuindeksiä – johdonmukaisesti – yli kymmenen vuoden ajan.

Kuulen usein väitettävän, että vertailuindeksin tai kustannustehokkaan indeksirahaston tuotto on helppo lyödä. Tällainen väittämä on älyllisesti vaarallinen, koska tilastot väittävät jotain muuta. Lisäksi “vertailuindeksin lyöminen” riippuu ratkaisevasti kolmesta asiasta.

  1. Ensinnäkin, onko vertailuindeksissä huomioitu osingot? Usein näin ei ole, vaikkakaan esimerkiksi rahastojen osalta salkun tuoton vertailemista hintaindeksiin ei juurikaan enää näe.
  2. Toiseksi, vastaako vertailuindeksi sijoitustoimintaa? Esimerkiksi vertaamalla Small Cap Value -sijoittamista samaisen markkinan yleisindeksiin, kuka tahansa voi voittaa indeksin.
  3. Kolmanneksi, onko indeksiä voitettu muuta kuin sattumanvaraisesti? Sattumanvaraisuuden poistamiseksi tarvitaan vähintään 10 vuoden vertailujakso. Valitettavan usein otsikoita revitellään edelleen kolmen vuoden tuottoluvuilla.

Mikäli yllämainitusta huolimatta olet saanut oikeudenmukaista vertailuindeksiä parempaa tuottoa, yli kymmenen vuoden ajalta, olet todennäköisimmin joko sijoittanut Berkshire Hathawayhin, kehittyville markkinoille tai johonkin muuhun tehottomammassa seurannassa olevalle “markkinalle”. Muussa tapauksessa joko huijaat itseäsi, tai sitten olet yksi muutamasta elossa olevasta todellisesta sijoittajagurusta.

Jälkimmäisessä tapauksessa – ole yhteydessä 🙂

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
22.06.2017 23:04

Helpot vaihtoehdot

1) kopioi Inderesin salkku tai Kim Lindströmin salkku
2) sijoita indeksiosuusrahastoon, mikä poimii arvo-osakkeet
3) koosta itse salkku, josta pudotat luuserit pois (ne yhtiöt jotka eivät ole voitollisia eivätkä jaa kunnon osinkoja vuodesta toiseen)

Vaikea vaihtoehto

4) opiskele itse arvo-sijoittajaksi ja seuraa markkinaa joka päivä

Indeksistä noin puolet tuottaa vähemmän kuin indeksi itse. Indeksi on keskiarvo. Jos indeksissä on 30 yhtiötä – kuinka vaikeaa on todella poimia ne luuserit? Se ei ole vaikeaa. Jotain pitää toki tietää sijoittamisesta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.06.2017 16:26

Mistä löytää lindströmin salkun?