Ajatuksia Nokiasta

Nokian ilmoitus myydä puhelinliiketoimintansa Microsoftille oli lopulta valtava yllätys markkinoille, vaikka tästä oltiinkin spekuloitu yhteistyön aloituksesta asti. Huomiota herätti etenkin kauppahinta, kaupan ajoitus ja Elopin kesän kommentit. Käyn tässä kirjoituksessa läpi omia ajatuksiani asiasta tästä asiasta.

Kirjoitin Nokiasta ja sen tilanteesta blogissani kesäkuun lopulla otsikolla ”Ei savua ilman tulta? Case Nokia” (https://www.nordnet.fi/blogi/ei-savua-ilman-tulta-case-nokia/28/06/2013/). Tekstin tärkein sisältö oli seuraava:

  • Osien summa on suurempi kuin silloinen osakekurssi (~3e)
  • Nokiassa tulee todennäköisesti tapahtumaan jotain lähikuukausina
  • Nokia tuskin poistuu pörssistä
  • Nokia myy älypuhelin liiketoimintansa Microsoftille
  • Nokia ostaa Siemensin osuuden verkoista

Ennustukseni osui harvinaisen hyvin, joskin tapahtumaketjun järjestys oli eri. Olin itse kuvitellut, että Nokian rahkeet eivät riitä Siemensin osuuden ostoon ilman puhelinliiketoiminnan myyntiä. Nokia kuitenkin osti Siemensin ulos NSN:stä noin 2kk sitten. Vaikka Nokian osakekurssi nousikin tänään +40%, jättää koko Windows seikkailu hyvin happaman maun sijoittajien suuhun. Osakekurssi on edelleen noin -40% alempana, kuin mitä se oli Elopin astuttua Nokian ruoriin ja valtaosalle sijoittajista nykyinen hinta (joka melko lähellä oikeaa hintaa) on oman keski-ostohinnan alapuolella. Myös haaveet Nokian paluusta markkinan valtiaaksi ja samalla markkina-arvon moninkertaistumisesta voidaan nyt kerralla haudata. Yllättävän moni sijoittaja eli tähän päivään asti illuusiossa, että Nokian osakekurssi palaa kaksinumeroisiin lukuihin minä hetkenä hyvänsä. Nyt Nokialle jää jäljelle verkkoliiketoiminta jonka arvoksi on mediassa tarjottu 5-10mrd ja käteistä noin 7 miljardia. Lisäksi yhtiöllä on patentit ja Navteq jonka arvoja on vaikea määrittää, mutta markkina-arvioiden mukaan ollaan haarukassa 3-6mrd. Näin ollen koko Nokian arvolle ja samalla myös upsidelle on asetettu nyt melko tiukat rajat.

Elopin kommentit

Olen hieman ihmeissäni mediassa Microsoftin ja Nokian antamista lausunnoista jotka ovat vahvasti ristiriidassa keskenään. Steve Ballmer ja Risto Siilasmaa ovat keskustelleet mahdollisesta puhelinliiketoiminnan kauppaamisesta jo alkuvuodesta MWC messuilla. Kuitenkin vielä kesällä Nokian tj. Elop totesi, että liiketoiminnan myynnissä ei ole järkeä. Tämä huhu vähensi markkinan spekulaatioita puhelinliiketoiminnan myynnistä ja laski myös samalla osakekurssia. Tässä vaiheessa Nokia oli jo ottanut huomattavaa taloudellista riskiä ostamalla Siemensin ulos verkoista ja vähentämällä näin liikkumavaraansa älypuhelimissa. Näin ollen on vaikea uskoa, että hallituksella ei olisi ollut tässä vaiheessa jo periaatepäätös liiketoiminnan myynnistä. Todennäköisesti keskusteltiin enää kauppahinnasta ja kaupan ehdoista (patentit, lisenssit, Navteq yms.). Jos tilanne olisi ollut näin, olisi Elop johtanut markkinaa harhaan. Vastaavasti taas, jos myynnistä ei olisi keskusteltu tai periaatepäätöstä ei olisi ollut, on mielestäni selvää, että yhtiön Q3 kehitys on ollut karmeaa sekä peruspuhelimissa, että älypuhelimissa ja näin ollen Nokialla ei ole ollut muuta vaihtoehtoa kun hakeutua takaisin keskusteluun Microsoftin kanssa. Tämän näemme Nokian Q3 numeroista, sillä Q3 numerot tulevat sisältämään vielä matkapuhelinten tuloksen.

Troijan hevonen?

Kirjoitin edellisessä Nokiaan liittyvässä blogikirjoituksessani seuraavasti:

”Näin ollen Microsoftille ei välttämättä jää mitään muuta vaihtoehtoa kuin ostaa Nokian älypuhelin liiketoiminto. Tämä sisältäisi samalla hyvin todennäköisesti myös Navteqin, sillä Navteqin päälle on rakennettu Microsoftin mobiilistrategian paikannuspuoli. Hintaa on erittäin vaikea arvioida, mutta liiketoiminnan tappiollisuudesta johtuen hinta tuskin kohoaa kovinkaan korkeaksi ja Microsoftin kassalla kauppa olisi helposti toteutettavissa. Mikäli tämä skenaario toteutuisi nousisi mediassa varmasti melkoinen haloo Nokian toimitusjohtaja Elopin tarkoitusperistä. Nokian puhelin liiketoimintojen arvo on tällä hetkellä vain murto-osa siitä mitä se oli Elopin aloittaessa (silloin NSN arvo oli nollan tuntumassa ja kurssi noin 8 euroa, nyt kurssi on 3 euroa ja NSN kattaa tästä arvosta merkittävän osan). Elop on tehnyt Nokiassa useita suurenluokan strategisia virheitä ja jonkun mielestä osa näistä päätöksistä on tehty enemmänkin Microsoftin, kun Nokian etujen mukaisesti. Korostan tässä, että itse en usko mihinkään salaliittoon, vaan kyseessä on yksinkertaisesti strategiset virheet ja sokea usko Windows Phonen menestystä kohtaan.”

Kuten arvelin, arvailut ja syytökset troijan hevosesta leimahtivat kuin konjakki kuumalla paistinpannulla Microsoft kaupan jälkeen. Suomen johtavat talousmediat ehtivät jo käytännössä ristiinnaulita Elopin ja rohkeimmat huutavat Finanssivalvontaa tutkimaan asiaa. Itse en edelleenkään usko mihinkään salaliittoon. Kyse on mielestäni yksinkertaisesti siitä, että Elop on uskonut sokeasti Microsoftin käyttöjärjestelmän ylivertaisuuteen ja, että Ollilan johtama hallitus ei ole ollut valmis siirtymään Androidiin, joka olisi tehnyt Nokiasta tavallisen kuolevaisen laitevalmistajan monien muiden joukossa. Windows strategia oli erittäin korkean riskin kortti, mutta onnistuessaan se olisi mahdollistanut Nokian paluun valtaistuimelle mobiilimaailmassa. Jälkiviisaana on helppo todeta, että tämä valinta oli hallitukselta valtava virhe.

Oliko kauppahinta huono?

Kotimaisessa mediassa on keritty päivän mittaa julistamaan useilta eri tahoilta Nokian diilin olleen erittäin huono. Mm. poliitikot, toimittajat, sijoittajat ja tavalliset kansalaiset ovat ehtineet arvostelemaan kauppahintaa. Oikeastaan ainoa ryhmä joka on pitänyt kauppahintaa hyvänä, ovat olleet sijoitusammattilaiset, joilla yleensä on paras ymmärrys itse kaupasta. Omasta mielestäni kauppahinta vaikuttaa Nokian kannalta kohtuulliselta, sillä yhtiön nykyinen taserakenne ei olisi kestänyt nykyistä tappiotahtia enää kovin kauaa. Lisäksi alkoi olla selvää, että Nokian muskelit eivät enää yksinkertaisesti riitä toimimaan brutaalissa älypuhelinmarkkinassa, jossa vaaditaan jatkuvasti suurempia panostuksia tuotekehitykseen ja markkinointiin, jotta yhtiöt voivat pysyä mukana vain kuukausia kestävässä tuotesyklissä.

Onnellinen loppu?

Vaikka nykymuotoisen Nokian loppu jättääkin kaiken kaikkiaan happaman maun sijoittajien suuhun, voidaan tämä loppu kuitenkin nähdä tietyllä tavalla onnellisena, varsinkin kun huomioidaan nykyiset olosuhteet. Ilman tätä kauppaa Nokia olisi todellakin ollut vaarassa ajautua rahoituskriisiin ja mahdollisesti etsimään uutta pääomaa raskain ehdoin. Vaihtoehtoisesti yhtiö olisi voinut olla pakotettu myymään osiaan pakon edessä, joka ei ole koskaan houkutteleva vaihtoehto (vrt. Outokummun Terni kauppa). Nyt omistajat tulevat saamaan Nokiasta talvella/keväällä tuhdit osingot (yhtiö voi hyvin jakaa omistajilleen yhden euron kertaosingot), kannattavan verkkoyhtiön jonka liiketoiminnan kehitys ei tule olemaan samanlaista vuoristorataa kuin vanhan Nokian ja jolla on kestävä osingonmaksukyky. Uskon, että tämä myös tulee aktivoimaan kauppaa Helsingin Pörssissä, sillä etenkin kotitalouksilla on ollut Nokiassa pelottavan paljon varallisuutta kiinni. Nyt tämä varallisuus tulee lähtemään ainakin osittain liikkeelle joka taas piristää pörssikauppaa.

Omistan Nokiaa. En omista muita kirjoituksessa mainittuja yhtiöitä. Tämä blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä sitä pidä tulkita sen mukaisesti. Kommentit ovat kirjoittajan omia mielipiteitä.

Kuvan lähde: Wired

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
11.09.2013 14:07

“Korostan tässä, että itse en usko mihinkään salaliittoon, vaan kyseessä on yksinkertaisesti strategiset virheet ja sokea usko Windows Phonen menestystä kohtaan.”

Kaikki ovat varmaan joutuneet uudelleen ja uudelleen downgradaamaan käsitystään Nokian johdosta, mutta ei kai edes heillä voinut olla sokeaa uskoa Windowsiin. Juuri Windows-päätöksen alla Nokialla oli ollut tuskaisia kokemuksia Symbianin, Maemon ja Meegon kanssa. Onko sinulla jotain perustelua käsityksellesi?

Ehkä Windows-liitto vain näytti silloin vain vähiten pahalta vaihtoehdoilta? Esimerkiksi Google-leiriin lähteminen olisi tarkoittanut välitöntä isoa Navteq-alaskirjausta, välittömiä isoja irtisanomisia, nykyistä selvästi kovempaa hintakilpailua Android-valmistajien kesken, jne.