Ajatuksia Kemiran tulosvaroituksesta

Kemira julkaisi viime torstaina tulosvaroituksen. Olimme yllättyneitä tulosvaroituksesta, koska yhtiö julkaisi tuloksensa kolmannelta vuosineljännekseltä vain kolme viikkoa sitten. Vielä kolme viikkoa sitten yhtiön johto odotti niin liikevaihdon kuin liiketuloksen ilman kertakuluja ylittävän vastaavat luvut viime vuodelta. Päivitetyn ennusteen mukaan liiketulos tulee olemaan samalla tasolla kuin viime vuonna ja liiketulos ilman kertakuluja pysymään samalla tasolla tai hieman laskevan viime vuoden luvuista.

Viimeisen neljänneksen alennettuja ennusteita selitettiin seuraavasti:

  • Euroopan myöhäisellä talvella, joka on viivästänyt jäänestotuotteiden toimituksia lentokentille,
  • Euroopan ja Pohjois-Amerikan paperiteollisuuden kemikaalien alhaisella kysynnällä,
  • kunnallisten asiakkaiden vähentyneellä vedenkäsittelykemikaalien kulutuksella huonon taloustilanteen takia,
  • korkeilla raaka-ainehinnoilla.

Numeroina tulosvaroitus tarkoittaa, että viimeisen neljänneksen liikevaihto laskee noin 10 prosenttia tai 50 miljoonaa euroa viime vuoden vertailujaksoon verrattuna. Sen sijaan liiketulos ilman kertakuluja voi parhaassa tapauksessa olla melkein yhtä hyvä kuin viime vuonna, mikä tarkoittaisi parin prosentin laskua. Laskisimme kuitenkin sen varaan, että liiketulos laskee viidestä kymmeneen prosenttia viimeisellä neljänneksellä.

Myöhästynyt talvi on hyväksyttävä ja ymmärrettävä selitys ja mielestämme sen ei oikeastaan pitäisi juurikaan vaikuttaa osakkeen hinnoitteluun. Joskus talvi tulee aikaisemmin ja joskus myöhemmin, mutta pitkällä aikavälillä ne kumoavat toistensa vaikutuksen ja tästä syystä niiden vaikutus tulisi olla minimaalinen. Tämä ei kuitenkaan selitä liikevaihdon suurta pienenemistä. Jäänestotuotteet kuuluvat Muut-segmentiin, jonka liikevaihto oli viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 64 miljoonaa euroa ja siksi sillä on erittäin pieni merkitys kokonaisuuteen.

Paperiteollisuuden huonommat ajat eivät pitäisi olla uutinen kenellekään ja siten syy on tavallaan ymmärrettävissä, mutta eikö yrityksen johto todellakaan tiennyt tätä kolme viikkoa sitten? Vai johtuiko tämä siitä, että paperiteollisuuden suhdanne on kääntynyt huonompaan erittäin lyhyessä ajassa? Jos asian laita on näin voimme odottaa tulosvaroituksia paperiteollisuuden yhtiöiltä ensi vuoden alkupuolella. Paper-segmentti on Kemiran suurin liiketoiminta-alue ja sen liikevaihto oli runsaat 240 miljoonaa euroa niin kolmannella neljänneksellä kuin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Kunnallisten asiakkaiden vähentynyt vedenkäsittelykemikaalien käyttö oli suuri yllätys meille. Municipal & Industrial -segmentti, jonne vedenkäsittelykemikaalit kuuluvat, on Kemiran toiseksi suurin segmentti ja sen liikevaihto on noin 170 miljoonaa euroa vuosineljänneksessä. Emme usko, että vähennys voi olla pysyvä, vaan se johtuu mahdollisesti budjettiteknisistä syistä. Kunnat/maat, joilla on talousvaikeuksia, yrittävät mahdollisesti siirtää ostot seuraavan vuoden puolelle, jotta ne eivät rasittaisi kuluvan vuoden budjettia.

Omistamme Kemiran osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit