Siirry pääsisältöön

Airbnb pörssiin

Vuosi 2020 on ollut vaikea matkailualalle, mutta Airbnb näyttää olevan yksi koronapandemian selviytyjistä. Asuntovuokrausmarkkinat mullistanut alustapalveluyhtiö on ollut listattuna pörssissä eilisestä lähtien kaupankäyntitunnuksella ABNB.

Uusin alustatalousjätti osakemarkkinoilla

Airbnb on maailman suurin hotelliketju, joka ei kuitenkaan itse omista yhtäkään hotellihuonetta. Sivustolla on vuokrattavissa yli 4 miljoonaa huonetta yli 220 maassa.

Airbnb on yritys ja internetsivusto, josta voi vuokrata huoneen, huoneiston tai vaikka kokonaisen talon. Toisin sanoen Airbnb:n asiakkaita ovat sekä vuokralaiset että vuokranantajat. Myös yritykset ja muut oikeushenkilöt voivat vuokrata huoneita/tiloja sivuston kautta. Yhtiön tavoitteena on tarjota markkinoiden joustavin digitaalinen ratkaisu majoittumiseen.

Vuonna 2007 perustettu alustapalveluyhtiö on kasvanut viime vuosina merkittävästi monien muiden amerikkalaisten teknologiayritysten tapaan. Vuonna 2018 yhtiön GBV (Gross Booking Value) oli 29,4 miljardia dollaria ja se nousi peräti 38 miljardiin dollariin vuoden 2019 aikana. GBV-luku vastaa kaikkien sivuston kautta tehtyjen varausten arvon kokonaissumma. Pääosa tästä summasta menee asuntoaan vuokraaville asiakkaille – Airbnb perii prosenttiosuuden jokaisesta yöstä, joka palvelun kautta vuokratuissa asunnoissa majoitutaan. Airbnb:n liikevaihto kasvoi vuoden 2018 3,7 miljardista dollarista 4,8 miljardiin dollariin vuonna 2019.

Vuosi 2020 on ollut todellinen kylmä suihku Airbnb:lle, kuten käytännössä kaikille muillekin matkailusta eläville yhtiöille. Yhdeksän kuukauden ajanjaksolta syyskuun loppuun mennessä GBV laski 18 miljardiin dollariin, mikä vastaa noin 2,5 miljardin liikevaihtoa Airbnb:lle.

Airbnb ja matkailualan tulevaisuus

Kuten moni lukijakin varmasti tietää, Airbnb:stä on mahdollista löytää sekä upeita että todella huonoja majoituksia. Usein juuri hinta houkuttelee, kun asut jonkun kotona hotellihuoneen sijaan. Tämä ei ole välttämättä huono asia, sillä monissa tapauksissa voit saada kaikki kotoisat mukavuudet verrattuna hotellihuoneeseen.

Uuden sukupolven matkailijat arvostavat helppoutta – sitä, että voit hoitaa kaiken alusta loppuun mobiilisovelluksessa, josta näet muiden matkailijoiden arviota kohteista, ja että saat vuokranantajan jopa oppaaksi alueen nähtävyyksille. On tärkeä muistaa, että Airbnb:n asiakkaita ovat sekä vuokralainen että vuokranantaja. Vuokranantajan kannattaa siis tehdä hyvä vaikutelma saadakseen korkeat arvostelut vuokralaisilta, jotta tämä saa houkuteltua lisää vuokralaisia.

Entä yhtiön tulevaisuus? Kuten useimpien amerikkalaisten teknologiayritysten kohdalla, myös Airbnb:n painopisteenä on kasvu, ei tuloksen maksimointi. Tämä on myös syy listautumiselle. Vaikuttaa siltä, että Airbnb:llä on hyvä vauhti päällä edelleen 13 vuoden olemassaolonsa jälkeen, ja tämän vuoden romahdus on vain väliaikaista. Kun pandemian jälkeen matkustamiselle näytetään taas vihreää valoa, odottaa varmasti jo moni malttamattomana matkustamista.

Kaupankäynti Airbnb:n osakkeilla alkoi eilen USA:n Nasdaq-pörssissä, tunnuksella ABNB. Airbnb:n listautumisesta tuli hetkessä USA:n vuoden suurin, kun yhtiön arvo pomppasi yli 100 miljardiin dollariin. Entä sitten valuaatio? Sijoittajaprofessori Aswath Damodaran on tehnyt hyvän ja kattavan analyysin osakkeesta ennen listautumista – katso analyysi täältä (eng).

Mitä mieltä sinä olet Airbnb:stä nykyisellä osakekurssilla? Oletko napannut sitä salkkuusi, tai harkitsetko sijoitusta? Kommentoi mietteesi alle!

Katso myös: Matkailuala ja koronakriisi – konkursseja vai kurssin tuplaus?

Artikkeli on suomennos Alexander Gustafssonin kirjoituksesta Ruotsin Nordnet Blogissa.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
11.12.2020 14:01

100 miljardilla täysi kupla, joka tulee puhkeamaan kunnolla.

Nimetön
Nimetön
11.12.2020 11:33

Myöhään kun kurssi jo pomppasi