Siirry pääsisältöön

Aikapommi tikittää johdannaismarkkinoilla

Johdannaismarkkinoita ei turhaan kutsuta finanssimaailman joukkotuhoaseiksi. Näin ajattelee myös Warren Buffet. Hän on esimerkiksi todennut, ettei hän pysty täysin ymmärtämään isojen pankkien johdannaispositioita ja niihin liittyviä riskejä.

Johdannaismarkkinoista on tullut valtavan suuria ja monimutkaisia. Syytä tähän kehitykseen en tiedä, enkä myöskään keksi mitään perustelua sille, että mittakaavan täytyy olla näin käsittämättömän suuri. Yksinkertaiset swapit, futuurit, forwardit ja optiot ovat tervetullut ilmiö. Kaikenlaisten eksoottisten johdannaistuotteiden mukaantulo sen sijaan ei enää ole tervettä.

Alla oleva taulukko saa minut aina pysähtymään. En ole itse mikään johdannaisekspertti, mutta uskallan väittää, että tämä on yksi finanssimarkkinoiden tikittävistä aikapommeista.  Taulukossa korkeampi pylväs kuvastaa globaalien johdannaismarkkinoiden nimellisarvoja ja selvästi pienempi pylväs vieressä on koko maailman BKT. Nimellisesti mitattuna johdannaismarkkinoiden koko on siis yli 10 kertaa suurempi kuin koko globaali BKT! Kuten kuvasta näkee, edellisestä finanssikriisistä ei ole opittu juuri mitään.

johdannaiset korjattu

Johdannaismarkkinoiden nimellisarvot eivät tietysti kerro koko totuutta, sillä nettopositiot ovat todellisuudessa paljon pienempiä (johdannaissopimuksilla on aina toinen vastapuoli, joten voittojen ja tappioiden osalta kyse on pitkälti nollasummapelistä). Alhaiset nettopositiot ja johdannaissopimusten taustalla olevat vakuudet ovat yleensä niitä argumentteja, joilla johdannaismarkkinoiden riskejä vähätellään.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että epäterveen suuret johdannaismarkkinoiden nimellisarvot ovat merkittävä ongelma vähättelyistä huolimatta. Näen asian niin, että mittakaavan kasvaessa markkinat muuttuvat koko ajan monimutkaisemmiksi ja systeemiriskejä on mahdoton täysin ymmärtää saatika niihin varautua. Markkinatoimijat varmasti pystyvät analysoimaan riskejä yksittäisten johdannaistuotteiden näkökulmasta ja uskon, että mikrotasolla riskeistä ollaan hyvin perillä. Lähihistoria on kuitenkin osoittanut selkeästi sen, että edes finanssimaailman terävimmätkään aivot eivät pysty mallintamaan kaikkia systeemitason riskejä malleihinsa. Jokin täysin odottamaton liike markkinoilla voi saada aikaan tuhoisan dominoefektin. Valvovien viranomaisten kykyyn ennaltaehkäistä finanssikriisejä en jaksa uskoa.

Mielestäni nykyisiä johdannaismarkkinoitamme voisi verrata latoon, joka on täynnä kuivaa heinää. Yksikin kipinä voi saada aikaan roihuavan tulipalon. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin hyvin poikkeuksellinen, sillä tulipalon sattuessa palokunnan apu ei välttämättä tule perille asti. Keskuspankkien ja valtioiden keinot pelastaa meidät seuraavan finanssikriisin kynsistä ovat vähissä, sillä korkoja ei voi enää laskea, keskuspankkien taseet ovat jo nyt ylisuuret ja valtiot ovat ylivelkaantuneita.

*******************************************************************************

Seuraa Twitterissa: @timotikkala

Vieraile kotisivuillani: timotikkala.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
5 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
27.06.2014 13:21

Kiitokset tarkkanäköisyydestä! Taulukko on nyt korjattu.

Nimetön
Nimetön
26.06.2014 15:12

Tuossa taulukossa on tyypillinen virhe eli amerikan englannin sana trillion on käännetty triljoonaksi (15 nollaa), vaikka tuo vastaa lukumääräisesti biljoonaa (12 nollaa).

Nimetön
Nimetön
15.06.2014 13:23

Mikolle: nimellisarvot ovat tietysti eri asia kuin kassavirrat. Nimellisarvojen kasvu voi kuitenkin tarkoittaa sitä, että markkinoista tulee yhä kompleksimmat ja entistä alttiimmat “mustille joutsenille”. Puhun siis koko ajan systeemitason riskeistä, en mikrotason riskeistä.

Esimerkiksi jonkin todella merkittävän vastapuoliriskin toteutumisella voi olla arvaamattomat vaikutukset.

En usko, että kukaan pystyy näitä markkinoita täysin ymmärtämään systeemitasolla.

Nimetön
Nimetön
15.06.2014 12:43

Nimellisarvot voivat olla vähän harhaanjohtavia. Esimerkiksi jos otan asuntolainan 200k ja siihen 5 vuoden korkokaton, niin minulla on 200k johdannainen nimellisarvolla mitattuna. 200k yksityishenkilöllä kuullostaa paljolta (tietenkin pankille avoin, ei kuluttajalle), mutta todellisuudessa kassavirrat ovat vain murto-osan tästä – muutama sata euroa.

Johdannaiset ovat siinä mielessä pelottavia, että niitä ostavat täydet tumpelot.

Nimetön
Nimetön
15.06.2014 12:32

” Johdannaismarkkinoista on tullut valtavan suuria ja monimutkaisia. Syytä tähän kehitykseen en tiedä, enkä myöskään keksi mitään perustelua sille, että mittakaavan täytyy olla näin käsittämättömän suuri. ”

Käsittämätön valhe ja tekotietämättömyyttä. Itsestäänselvä pyramidihuijaus on itsestäänselvä mutta miksi vain pikkuHannut joutuvat vankilaan siitä mitä kaikki pankit tekevät joka päivä ?