Siirry pääsisältöön

Aika metsittää Suomen pellot? | #rahapodi 259

Kustannukset nousevat hälyttävää tahtia monella sektorilla, mutta etenkin liha-, maito- ja karjatilalliset ovat kiperässä paikassa tällä hetkellä. MTK:n mukaan viljelijöiden yrittäjätulo alenee peräti parikymmentä prosenttia tänä vuonna. Euroissa tämä tekee 200 MEUR vähemmän tuloja viljelijäperheisiin (Lähde: MTK). Yara ja muut kansainväliset lannoiteyhtiöt ovat nostaneet tuotteidensa hintoja tähtitieteellistä tahtia – puhutaan jopa 2,5-kertaisista luvuista suhteessa viimevuotiseen. Viljelijöillä ja tilallisilla ei ole mitään mahdollisuuksia vierittää kustannuksia omien tuotteidensa hintoihin lähellekään samaa tahtia, jos lainkaan.

Mikä avuksi? Pitääkö kituuttamista jatkaa Suomessa “huoltovarmuuden” nimissä, vai olisiko viimein aika lypsää kansallisella päätöksellä EU:lta viherryttämistuet pois ja muuttaa kaikki pellot metsiksi? Suomen pinta-alasta noin 8 % on peltoa, joten jos EU:lta saadaan metsitystukea 3000 €/hehtaari, tämä tarkoittaisi noin 6,9 miljardin euron pottia Suomen viljelysmaan omistajille. Ei siis muuta kuin pellot pakettiin, “Jussille” morsian mukaan ja muutto työn perässä toiselle paikkakunnalle?

Käsittelyssä myös mm. pörssin syysdippi ja Nordnetin verkkopalvelun uusi språkväljare-toiminto

Helsingin pörssin yleisindeksi on laskenut vajaat 10 % huipuistaan ja S&P 500 hieman vähemmän. Onko kyseessä tavallista Q3-tuloskautta edeltävä kausivaihtelu vai merkki isommasta kriisistä? Onko pörssikuplaan viimein tullut reikä, josta paine alkaa hiljaa pihistä pois? Miikka ja Martin kertovat näkemyksensä #rahapodi-jaksossa 259.

Voit katsoa jakson myös YouTubessa:

Vastuunrajoitus.

Rahapodiin kerätyt tiedot on voitu hankkia useista eri julkisista lähteistä. Nordnetin pyrkimyksenä on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa ei voisi esiintyä virheitä. Nordnet ja sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä rahapodissa kuultujen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Mikään tässä rahapodissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia.

Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Tässä rahapodissa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. Nordnet ei sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä rahapodi on tarkoitettu ainoastaan kuuntelijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman Nordnetin kirjallista lupaa on kielletty.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
02.11.2021 11:47

Ihan hyvä idea tuo peltojen metsitys. Siitä vaan lähdetään kehittämään sitä. Vapaaehtoisuus pohjalta ja otetaan tuki eusta tai mistä eniten saadaan, mutta ei liian halvalla. Vuosittainen vuokra päälle vielä. Kansallinen tuki tarvittaessa lisäksi. Vuokrataan omaan käyttöön pellot kymmenien vuosien sopimuksilla useammasta paikasta,ukraina, afrikka, etelä-amerikka jne, joissa tuotanto vain suomelle ja saadaan siitä huoltovarmuus halvemmalla. Perustetaan siirtokuntia lämpimempiin maihin, jossa elämä halvempaa, esim. näiden vuokrapeltojen lähistölle jne.

Nimetön
Nimetön
24.10.2021 20:30

Eipä maatalous taida olla missään loistava bisnes. Ja ne tämän pallon parhaat alueet ovat jo täydessä käytössä, että vaikka täällä valot sammutettaisiin niin ei se ruoka mistään tulisi sen halvemmalla.

Vähän sama jos formuloiden lähtöruudukosta siivottaisiin luuserit pois. Jäljelle jäisi vain Red Bull ja Mercedes, mutta show ei ainakaan paranisi.

Nimetön
Nimetön
16.10.2021 13:18

Kun katsoo tuota globaalia järjestelmää ja se toimivuutta tuo “huoltovarmuuden” hoitaminen 5 vuoden ohrasiiloilla taitaa olla hurmaava joukkoitsemurha. Nykytilannetta kun katsoo esimerkkinä energiaa hinnan nousuineen siitä maakaasun osiota ,senhän olisi silloin voinut hoitaa samantapaisesti 5 vuoden varastosäiliöillä, silloin pulaa ei voisi käyttää mm.. poliittisen painostuksen. Tuon metsittämisen sijaan voisi vihertää EU rahojen suuntaan kesannoimalla pitämällä tuotantopanos parhailla alueilla käyttöönotettavana, istutus/ raivaus tuntuu hieman hölmöltä,tuo 3000 tonnia hehtaarilta ei kylläkään kata kuin osaksi sitä pääomaa mitä peltoon on sitoutunut. Työvoimapula ja sen hoitaminen lopetetuilla maatiloilla lisää myös työvoimaan saatavuutta muutamalla 100000 hengellä joka on saanut palkkapussinsa sen ympärillä olevista työpaikoista,hekin pääsisivät… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
15.10.2021 16:26

Koska nyt näyttää siltä, että homma pysyy kasassa pelkällä keskuspankkien rahalla. Eli markkinat vaativat uutta rahaa toimiakseen. Onnistuisiko uuden rahan painamisen sijaan globaali tai länsimainen varallisuusvero, jolla korvattaisiin uutta rahaa markkinoilta. En puhu nyt mistään vasemmiston märästäunesta, jossa verotettaisiin 20k€ varallisuutta. Vaan lähtötaso olisi vaikka vähintään miljoona ja tästä menisi 0,5-1% vero. 5 miljoonasta 2%. 10 milj 2,5% ja verotustaso jäisi tähän.

Näin saataisiin isoarahaa kiertoon, mikä menisi muuten uudelleen sijoituksiin. Taas perustallaajan annettaisiin vaurastua pois tukien piiristä.

Nimetön
Nimetön
15.10.2021 15:37

Muutama vuosi takana maidontuottajana keskikokoisella maatilalla. Töitä huhtikuusta lokakuuhun n15 tuntia vuorokaudessa. Talvella n. 9 tuntia. Ja töitä on 7 päivää viikossa. Työmotivaatiota lisää hurjasti supersaastuttajan sädekehä. Varmasti siinä kehittämisen varaa on ja moni tekisi ympäristötoimia enemmän jos rahaa ja voimia olisi. Itse yrittänyt tehdä mitä keksinyt. Mutta kiitosta ei ole keneltäkään vielä kuulunut Omalla kohdalla velkataakka kohtuullisessa mitassa. Vielä joten kuten pärjää. Ja unelma ammatissa toki olen. Kriisitukea en kaipaa missään nimessä. Isokin könttä summa valtakunnan tasolla ajateltuna on yksittäiselle tilalle hiluja. Liikevaihdosta promilleja. pelkkää kiusaamista… Ruoka Markkina pitäisi saada toimimaan paremmin ja reilummin. Voisiko rahapodi ryhtyä tonkimaan tätä… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
15.10.2021 08:41

Maataloustuottajista on suurin osa jääneet pahasti “limboon” jossa on laajennettu velkarahalla yksikkökustannusten alentamiseksi. Tuottajahintojen hinnoitteluvoima olematon ja kustannukset nousee kokoajan. Lopettaa ei voi koska pankki odottaa omiaan. Nyt ei ole paras mahdollinen aika toimia maataloustuottajana.

Nimetön
Nimetön
15.10.2021 00:27

Täytyy myöntää että on ollut kuva että marttin on täysin kaupunki “Juppi”.
On toki monta yhteistä mielipidettä löytynyt monestakin asiasta sijoitus markkinoilta.
Mahtavaa että nyt voi huomata että on näkemystä myös maataloudesta.
Tuo 3000€ palkkio metsitytästä pellosta josta on maksettu 3v aikaisemmin 13t/ha on vähän niinkuin vitsi.
En yhtään kritisoi näkemystä et kaikki Suomen pellot tulisi metsittää.
Olen aivan samaa mieltä jos katson asioita vaikka kuusta.
Olikohan eka aihe rahabodin historiassa että molemmilla meni sormi suuhun.
Tehkää siis oma jakso maataloudesta Eelop/ Tesla hengessä, miten se täällä heikommalla vyöhykkeellä saadaan kannattavaksi
Onko se “lääke”hamppu” vai mikä?