Ahlstromin jakautuminen etenee

Eilen (27.11.) Ahlstromin ylimääräinen yhtiökokous hyväksyi jakautumissuunnitelman, jonka perusteella Ahlstrom erikoispapereiden valmistamiseen keskittynyt liiketoiminta-alue Label and Processing yhdistetään ruotsalaiseen Munksjö AB:hen. Tämän yhdistymisen seurauksena syntyy Munksjö Oyj –niminen uusi suomalainen pörssiyhtiö, jonka pääkonttori hieman yllättäen on Tukholmassa. Ahlstromin osakkeenomistajat tulevat järjestelyn seurauksena saamaan Munksjö Oyj:n osakkeita. Yhtiökokouksessa annettiin uutta ja entistä täsmällisempää tietoa tästä mielenkiintoisesta yritysjärjestelystä, josta kirjoitimme alustavasti kommentin jo 28.8.2012 (“Uutta verta pörssiin”).

Ahlstrom aikoo jatkossa keskittyä korkealaatuisiin kuitumateriaaleihin ja niihin liittyviin teknologioihin. Yhtiön sanoin tuotteet suojaavat ihmisiä, puhdistavat ilmaa ja nesteitä sekä tuovat erilaisia pintoja ja rakenteita asiakkaiden tuotteisiin. Liiketoiminta-alueet ovat Building Energy, Food and Medical sekä Filtration, jota on tarkoitus jakaa kahtia (Transportation Filtration ja Advanced Filtration).

Erikoispaperit ei ole ollut Ahlstromin fokuksessa. Nyt tehtävän jakautumisen myötä syntyy kaksi tiukasti omiin aloihinsa keskittyvää vahvaa peluria maailmassa. Munksjö Oyj:stä tulee huomattavan markkina-aseman omaava globaalinen erikoispaperiyhtiö, jonka liiketoiminta-alueita ovat Decor (koristepaperi ja lääkelehtiset), Release & Label (mm. irrokepohjapaperi ja tarratuotteita), Graphics & Packaging (mm. joustopakkauspaperi, metalloidut etiketit, graafinen ja teollisuuspaperi) ja Industrial Applications (teollisuuskäyttöön tarkoitetut erikoispaperit, mm. hiomapaperin pohjamateriaali ja elektrotekninen paperi).

On jo päätetty, että “vanhan” Munksjön eli Munksjö AB:n osakkeenomistajat (käytännössä lähinnä pääomasijoitusyhtiö EQT) saavat vaihdossa Munksjö Oyj:n osakkeita. Lisäksi on sovittu 100 miljoonan euron suunnatusta osakeannista Ahlstromille, EQT:lle, Varmalle ja Ilmariselle.

Jakautuminen toteutetaan kahdessa vaiheessa. Siirtyvän liiketoiminta-alueen Euroopan yksiköt liitettäneen Munksjö Oyj:hen vuoden 2013 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Tämän yhteydessä Ahlstromin osakkeenomistajat saavat neljä osaketta kohti yhden Munksjö-osakkeen. Kerroin on siis 0,25. Koska osakkeiden murto-osia ei voi antaa, Munksjö-osakkeiden lukumäärä pyöristetään alaspäin. Munksjö Oyj:n noteeraus Helsingin pörssissä alkaa todennäköisesti myös ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Epävarmuutta luo muun muassa kilpailuviranomaisten kanta.

Toisessa vaiheessa Brasilian yksiköt siirtyvät Munksjö Oyj:hen. Tämä tapahtunee toisen neljänneksen loppuun mennessä. Tässä yhteydessä tulee vielä toinen Munksjö-osakkeiden jako, tällä kertaa jaetaan 0,265 Munksjö Oyj:n osaketta jokaista Ahlstromin osaketta kohti. Nytkin annettavien osakkeiden lukumäärä pyöristetään alaspäin lähimpään kokolukuun. Käytännössä jakautumiset merkitsevät siis, että 100 Ahlstromin osaketta omistava saa ensin 25 Munksjö Oyj:n osaketta ja myöhemmin vielä 26 osaketta lisää.

Ahlstromin johto arvioi, että jakautumisen synergiaedut ovat noin 25-30 miljoonaa euroa. Myös Ahlstrom tulee jäämään merkittäväksi omistajaksi Munksjöhön, koska tarkoitus on tehdä pitkälle menevää yhteistyötä näiden kahden yhtiön välillä. Voimme siis olettaa, että jakautumisen seurauksena 1+1 on enemmän kuin kaksi, kuten Helsingin kaikissa aikaisemmissakin diffuusioissa.

Munksjö Oyj:n osakkeiden vastaanottamiseen liittyvät täsmäytyspäivät määritellään myöhemmin lähempänä jakautumisten täytäntöönpanoa. Näin ollen ainakin lähiviikkoina ostetut Ahlstromin osakkeet oikeuttavat täysipainoisesti Munksjö Oyj:n osakkeisiin. Kysyttäessä ilmoitettiin ylimääräisessä yhtiökokouksessa, että Munksjöllä olisi teknisiä edellytyksiä jakaa osinkoa jo ensi keväänä. Osingonjakoa ei kuitenkaan pidetty todennäköisenä, koska yhtiö ei ole vielä keväällä ehtinyt tehdä osingonjaon edellytyksenä olevaa tulosta.

Omistamme osakkeita Ahlstromissa.

Kim Lindström

 

Photo credit: Gahlbeck, Friedrich / Foter / CC BY-SA

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jep28 Marraskuu, 2012

Kiitokset mielenkiintoisesta kirjoituksesta.

Myös eilen pitämäsi koulutus Nordnetin toimistolla oli oikein onnistunut ja antoi hyvää pohdittavaa!

Akke30 Marraskuu, 2012Kim, mitä mieltä olet siitä, että onko nyt kannattava hetki ostaa Ahlströmiä, jotta pääsisi osakkeiden jakoon mukaan? jos mm ajattelee tulevaisuuden osinkoja, näin pitemmällä aikavälillä?
Kim/Tom Lindström3 Joulukuu, 2012Ahlströmin kannattavuus on pitkään ollut epätyydyttävä, joten siinä mielessä osake ei ole ollut houkutteleva sijoituskohde. Yhtiö on kuitenkin erittäin osakasystävällinen. Välillä tuntuu siltä, että yhtiö jakaa enemmän osinkoa kuin mihin sillä olisi varaa. Uskon kuitenkin, että ostamalla Ahlströmin osakkeita edulliseen hintaan voi jonkin verran hyötyä olemalla mukana Munksjön osakkeiden jaossa. Jakautuminen johtaa siihen, että Ahlström ja Munksjö entistä selvemmin fokusoivat omiin erikoisalueisiinsa, millä saattaa olla myönteinen vaikutus kannattavuuteen pitkällä aikavälillä.Kim

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit