Suomalainen osakesäästäjä voi vaivatta ostaa ja myydä listattuja osakkeita koko Euroopan Unionin alueelta. Tuhansilla suomalaisilla on kuitenkin salkussaan osake, jonka kaupankäynti on heille erittäin hankala. Tämä outo yritys on Suomessa rekisteröity julkinen osakeyhtiö, Adapteo Oyj.
Adapteo syntyi kesäkuun lopussa kuluvana vuonna, kun rakennuskonevuokraamo Cramosta irroitettiin osittaisjakautumisella siirtokelpoiset tilat. Yleensä diffuusio on hyvä uutinen osakkeenomistajille. Tässä tapauksessa järjestely jäi kuitenkin puolitiehen. Cramon hallitus päätti valita Adapteon ainoaksi markkinapaikaksi Tukholman pörssi, vaikka lähes kaikki Adapteon 11.000 osakkeenomistajaa ovat suomalaisia. Adapteosta ilmoitetaan, että yhtiön ruotsalaisvoittoisessa hallituksessa ”vallitsee vahva konsensus siitä, että Cramon hallituksen aiemmin valitsema vaihtoehto on kaikkien osakkeenomistajien pitkän aikavälin arvonnousun kannalta paras vaihtoehto”.
Kuten saattoi arvata, sekä Cramon että Adapteon hallitukset olivat väärässä. Tukholman pörssivalinnalla Adapteon suomalaisten osakkeenomistajien kaupankäynti on käytännössä estetty. Oli etukäteenkin selvää, ettei pienehkö määrä ulkomaisia suuromistajia pysty turvaamaan aitoa kaupankäyntiä ja hinnanmuodostusta paremmin kuin 11.000 suomalaista omistajaa. Adapteon osakkeistakin suomalaisten hallussa lienee noin kolmannes. Luonnollisesti suomalaisten omistajien kaupankäynnin estäminen ei edistä Adapteon osakkeiden pitkän aikavälin arvonnousua.
Pörssitilastot kertovat koruttomasti Adapteon kaupankäynnin aneemisuudesta. Sekä Cramolla että Adapteolla on yhtä monta osaketta. Cramon osakkeiden pörssivaihdon arvo Helsingissä oli syyskuussa yli kaksinkertainen ja lokakuussa yli kolminkertainen verrattuna Adapteon osakevaihtoon Tukholmassa.
Mutta miksi kaupankäynti Adapteon osakkeilla on vaikeaa? Olettakaamme, että suomalainen toteaa Adapteon kurssitason olevan houkutteleva myyntipäätöksen kannalta. Ennen myyntiä osakkeet pitää kuitenkin ensin siirtää Euroclear Swedenin järjestelmään. Tämä vie pari-kolme viikkoa ja maksaa esimerkiksi Nordnetillä 100 euroa. Lisäksi joutuu maksamaan meklaripalveluista. Jos osakkeet tai osa niistä jää myymättä, osakkeet pitää siirtää takaisin Euroclear Finlandiin. Eli tulee lisää maksettavaa.
Jopa satojen eurojen kulujen vuoksi varsinkin piensijoittajien kaupoissa ei ole minkäänlaista järkeä. Suursijoittajien puolestaan voi joutua dumppaamaan osakkeensa Tukholmassa, jotta kaikki osakkeet menevät kaupaksi ja vastakonvertointi vältetään. Adapteon osakkeiden ostaminen on yhtä hankalaa.
Tukholman valinta ainoaksi markkinapaikaksi johtaa myös siihen, että suomalaisten Euroclear Finlandissa olevia Adapteon osakkeita käsitellään listaamattomina arvopapereina. Tilinhoitajayhteisöjen salkkuraporteissa osakkeet ovat siten joko nolla-arvoisia tai valittu kurssi ei vastaa tämänhetkistä tilannetta.
Adapteon osakkeenomistajan kannalta tilanne on huolestuttava. Aneeminen pörssivaihto rasittaa kurssikehitystä. Liiketoimintakin saattaa kärsiä, mikäli syntyy mielikuva, että suomalaisia osakkeenomistajia kohdellaan huonosti, semminkin kun julkinen sektori on yhtiölle keskeinen asiakasryhmä.
Ongelman poistaminen on hyvin yksinkertainen, rinnakkaislistaus Helsingin pörssiin. Ei pidä paikkaansa, että rinnakkaislistaus sotkisi arvonmääritystä. Kurssi seuraa pääpörssiä eli Tukholmaa. Riskittömän arbitraasin metsästäjät pitävät kyllä huolen siitä, etteivät Adapteon noteeraukset voi juurikaan poiketa toisistaan Helsingissä ja Tukholmassa.
Kim Lindström
Kirjoittaja on Adapteon toiseksi suurin henkilöomistaja.
8.4.2021 adabteon myyntiin laitto ei vielä onnistunut normaalisti, vaikka kurssi on nyt linjassa Tukholman kanssa. Onko myynti lähiaikoina mahdollista helposti.