Äärimmäistä hölmöilyä

Olen paljon haukkunut ETF-sijoittamista ja yrittänyt herättää sijoittajia tajuamaan mistä ETF-sijoittamisessa on kyse, sillä hinnoitteluvirheet ETF-rahastoissa ja muissa pörssinoteeratuissa tuotteissa saattavat olla jopa kaksinumeroisia. Nyt tätä näkemystä pitää hieman päivittää.

Tällä hetkellä on nimittäin mahdollista ostaa maakaasuun sijoittava iPath Dow Jones-UBS Natural Gas ETN (GAZ) yli 100 % ylihintaan verrattuna sen sijoituskorin arvoon ja vastaavaan United States Natural Gas Fundin (UNG) markkinahintaan verrattuna. Tämä ei todellakaan johdu siitä, että maakaasulle olisi tapahtunut jotain, kuten täällä pohditaan.  Yksinkertaisesti GAZ:n osuuksia ei lasketa enää liikkeelle, joten kun tuotteen kysyntä kasvaa, sen hinta voi nousta paljon tuotteen todellista arvoa korkeammaksi. Sitten sijoittajat, jotka eivät perehdy sijoituksiinsa, vain menevät pörssiin ja ostavat sitä tuotetta, joka löytyy Googlesta hakusanalla “natural gas ETN.”

GAZ olisi tietysti lyheyksi myymisen kannalta aivan erinomainen sijoituskohde, koska maakaasun futuurikäyrä on samaan aikaan nouseva ja itse tuotteessa on valtaisa hinnoitteluvirhe. En kuitenkaan ole löytänyt osuuksia lainattavaksi niiden suuren kysynnän vuoksi, vaikka viime vuonna olen lyhyeksi myynyt ks. tuotetta.

Tässä on muuten hyvä esimerkki tilanteesta, missä lyhyeksi myyminen edesauttaisi hinnoitteluvirheen korjaantumista markkinoilla. Nyt kuitenkin lyhyeksi myyminen on vaivalloista ja lainattavat osakkeet, joilla joku kohta tekee hyvän tilin, ovat todennäköisesti niiden osapuolten hallussa, joilla on parhaimmat edellytykset lainata osuuksia. Lopulta tuotetta tietämättömänä ostaneet piensijoittajat teurastetaan.

 

/Jarkko Peltomäki

 

Photo credit: Michiel020 / Foter / CC BY

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jukka Oksaharju19 Maaliskuu, 2012

Kirjoituksen keskeinen havainto on mielestäni erinomainen.
Jo vuosia sitten eräs sijoittaja tiivisti sanoman seuraavaan muotoon.

“The market, like the Lord, helps those who help themselves. But unlike the Lord, the market does not forgive those who know not what they do.”

Sijoittajan ei tarvitse olla erityisen lahjakas yhdelläkään tieteenalalla, jotta sijoitusmenestys olisi mahdollista. Sen sijaan on elintärkeää, että sijoittaja analysoi ja perehtyy riittävällä tarkkuudella sijoituskohteeseen. Vain tämän vaiheen jälkeen on mahdollista arvioida hintaa, paljonko kyseisestä kohteesta on taloudellisilla mittareilla katsottuna järkevää maksaa (kun huomioidaan mm. omat preferenssit, riskinsietokyky ja rahoitustilanne).

Kokemusteni perusteella “sijoittajat” huiskivat markkinoilla liian nopealla syklillä sinne tänne, unohtaen yllä kuvaamani (ja tekstissä kuvaamasi) vaiheet. Sijoituskohteen hinnan eli ostohetken arvostuksen keskeisyyttä jo keskipitkän aikavälin tuotoille ei siis ymmärretä läheskään riittävästi.

Jarkko Peltomäki19 Maaliskuu, 2012Jukka,

Kyllähän se suunnilleen noin menee. Markkina ei anna anteeksi. Tämä pitäisi muistaa, kun riskiä otetaan.

Koeramies19 Maaliskuu, 2012Kiitos näistä varoituksen sanoista. Paljon sitä on oppimista markkinoista. Onneksi saamme oppia parhailta niin ehkä joskus sitä itsekin jotakin osaa…

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit