Siirry pääsisältöön

5 vinkkiä, joilla pääset alkuun sijoittamisessa

Sijoittamisen aloittamisen ei tarvitse olla aikaa vievää tai hankalaa. Yksi este voi olla, jos et tiedä, millainen sijoittamisen tai säästämisen muoto olisi juuri sinulle paras ja miten paljon siihen tulisi panostaa aikaa ja rahaa. Näiden viiden vinkin avulla pääset alkuun sijoittamisessa helposti ja vaikka saman tien.

1: Määritä, miten paljon haluat panostaa aikaasi.

On tärkeää miettiä, miten paljon aikaa olet valmis käyttämään sijoituskohteiden tutkimiseen ja seuraamiseen pitkällä aikavälillä. Jos olet valmis panostamaan aikaasi, voivat suorat osakesijoitukset olla hyvä vaihtoehto, tai vähintäänkin hyvä mauste salkkuusi.

Jos taas haluat “päästä helpolla”, voit painottaa salkussasi rahastoja ja hajauttaa näin yhtiökohtaista riskiä tehokkaasti. Tällöin salkkua ei tarvitse seurata niin tarkasti, kuin silloin jos salkun omistukset koostuvat yksittäisistä osakkeista.

2: Valitse sopiva säästämismuoto.

Kuten edellä tuli jo mainittua, on suuri merkitys sillä, miten paljon olet valmis panostamaan säästämiseen ja sijoittamiseen. Jos haluat “osta ja unohda” -tyyppisen salkun, voi rahastojen painottaminen salkussa olla järkevää, koska tällöin yhtiökohtainen riski – joka voi pahimmillaan toteutua omistamasi yhtiön konkurssina ja sijoittamasi pääoman menettämisenä – on käytännössä hajautettu pois. Tällöin sinun ei myöskään tarvitse seurata salkussasi olevien omistusten kehitystä jatkuvasti. Parhaan hajautuksen saat, kun ostat useita rahastoja tai ETF:iä salkkuusi.

Omaan salkkuun sopivien rahastojen valitseminen satojen vaihtoehtojen joukosta voi kuitenkin tuntua hankalalta. Uudesta palvelustamme saat apua sopivien rahastojen löytämiseen. Muutaman simppelin vaiheen kautta pääset nopeasti alkuun rahastosalkun luomisessa.

Ideoita löydät myös rahasto- ja ETF-ideat -sivuiltamme.

Jos haluat panostaa aikaasi sijoittamiseen, voivat suorat osakesijoitukset olla hyvä vaihtoehto sinulle. Tällöin on kuitenkin sijoituskohdetta harkitessa tärkeää tutustua tarkasti yhtiön talouslukuihin ja analyytikoiden analyyseihin yhtiöstä. Osakeideoita löydät täältä.

3: Päätä säästettävä summa.

Vain sinä tiedät, miten suuren osan tuloistasi voit ja haluat säästää. Pienetkin summat voivat ajan myötä kasvaa suureksi omaisuudeksi, joten säästämisen aloittamista ei kannata lykätä, vaikka taloustilanne tuntuisikin tiukalta juuri nyt. Kannattaakin lyödä alustavasti lukkoon tietty summa (tai tietty osuus nettopalkasta, esim. 5–10 %), jonka sijoitat säännöllisesti valitsemiisi sijoituskohteisiin. Tätä summaa/osuutta voi kasvattaa myöhemmin, jos tuntuu, että säästöihin menee liikaa tai liian vähän rahaa elämäntilanteeseesi nähden.

4: Automatisoi kuukausisäästösi.

Aika on rahaa, joten aikaa kannattaa säästää, aina kun mahdollista. Nordnet tarjoaa rahastoille ja ETF:ille kuukausisäästösopimuksen, jonka kautta voit säästää kaikkiin Nordnetin palvelusta löytyviin rahastoihin ja osaan ETF:istä siten, että Nordnet hoitaa ostot puolestasi kerran kuussa.

Kannattaa myös tehdä käyttötililtäsi kuukausittain toistuva viitesiirto Nordnet-salkkuusi – näin sinun ei tarvitse käyttää aikaasi kuukausisäästämiseen lainkaan! Kuukausisäästösopimuksen voi lakkauttaa ja sitä voi myös muuttaa koska vain.

5: Löydä ideoita Sharevillestä.

Edellä mainittujen osake-, ETF- ja rahastoideasivujen lisäksi ideoita sijoituskohteisiin voi hakea esimerkiksi myös Pohjoismaiden suurimmasta sosiaalisesta sijoitusverkostosta, Sharevillestä. Nordnetin omistamasta Sharevillestä löydät yli 200 000 pohjoismaista sijoittajaa, joiden salkut voit laittaa järjestykseen niiden tuoton perusteella ja tarkastella niiden sisältöjä sekä kauppoja reaaliajassa. Voit myös lukea, mitä mieltä muut sijoittajat ovat tietyistä sijoituskohteista ja tutustua myös taitavimpien sijoittajien suosituimpiin omistuksiin Shareville Relax -osiossa.

Jos olet aivan uusi sijoittaja, ota perusasiat haltuun Nordnet-koulussa.


Rahastoilla alkuun sijoittamisessa – aktivoi kuukausisäästösopimus ja voita rahastolahjakortti!

Rahastokuukausisäästäminen on helppo tapa aloittaa säästäminen. Kokeile nyt Nordnetin uutta palvelua, jossa saat apua sopivien rahastojen löytämiseen. Arvomme kaikkien palvelun kautta kuukausisäästösopimuksen aktivoineiden kesken joka kuukausi (1.2.–30.4.2021) viisi onnekasta, jotka voittavat itselleen 100 € rahastolahjakortin. Lue lisää ja katso arvonnan säännöt.

Nordnetissä rahastoissa ei ole lainkaan merkintä- ja lunastuspalkkiota tai säilytysmaksuja, rahastoasiakkuus ja verkkopankkitunnukset on 0 €, eli maksat ainoastaan rahastoyhtiön veloittamat hallinnointipalkkiot.

Menestystä sijoituksiin!


Huomioi, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Artikkeli on julkaistu alunperin 5/2020 ja päivitetty 1/2021.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit