Siirry pääsisältöön

Korkosijoitukset nouseviin korkoihin?

KYSYMYS:

Korkorahastoiden arvo laskee kun korot nousevat. Miten sitten yksittäiseen, jonkun yhtiön lainapaperiin sijoittaminen, jossa yhtiö lupaa jonkun kiinteän koron (esimerkiksi minulle tuli tarjous 5% tuotosta)? Onko analogia sama vai olisiko tämä järkevämpi tapa sijoittaa korkoihin?

 

VASTAUS:

Korkosijoitukset ovat diskonttopapereita joissa lisäksi voi olla erillinen korkomaksu (kuponkikorko). Korkosijoitusten markkina-arvo on aina sellainen, että siihen sijoittamalla saa vallitsevaa korkotasoa vastaavan kokonaistuoton.

Sijoitushetkellä todettu tuotto pysyy vaikka korkotaso markkinoilla muuttuisi miten (kunhan lainanottajalle ei tule maksuhäiriötä/ tai mene konkurssiin). Mikäli pidät korkosijoituksesi sen erääntymiseen asti, saat siitä sen koron minkä olet ostohetkellä voinut todeta. Tämä koskee kaikkia, yksityissijoittajista ja rahastoihin.

Jos kuitenkin haluat myydä kyseisen sijoituksen ennen sen erääntymistä, saat siitä sen hetkisen markkinahinnan.

Esimerkki 1:

Lainalla on nimellisarvo 100, kuponkikorko 2% ja se erääntyy vuoden kuluttua. Mikäli korkotaso on 4 prosenttia kyseisen lainan arvo on noin 98 euroa. Erääntymispäivänä lainan omistaja saa 100 nimellisarvoa ja 2 kuponkikorkoa, mikä vastaa noin 4 prosentin tuottoa 98 euron sijoitukselle.

Koska päivittäin lunastuksille ja merkinnöille avoimet rahastot arvostetaan päivittäin, niiden salkuissa olevien korkosijoitusten arvo laskee vallitsevan korkotason noustessa. Rahaston merkintöjä ja lunastuksia ei matkan varrella voi toteuttaa ilman, että rahaston salkku on arvostettu juuri sen hetkiseen arvoon.

Rahastoon kertyy juuri se tuotto kyseisestä korkosijoituksesta mikä oli todettavissa kyseisen lapun ostohetkellä, mikäli rahasto pitää sen erääntymiseen saakka. Rahaston arvo kuitenkin vaihtelee matkan varrella korkotason mukaan.

Esimerkki 2:

Korkorahastossa on yksi vuoden mittainen korkopaperi, joka antaa 2 prosentin kokonaistuoton, rahasto on suljettu lunastuksilta ja merkinnöiltä vuoden päivät, ja korkosijoitus pidetään sellaisenaan erääntymiseen saakka. Rahasto saa vuoden kuluttua kahden prosentin tuoton sijoituksestaan vaikka yleinen korkotaso muuttuisi. Tämä ei muutu miksikään.

Rahaston “ulkopuolinen arvo” kuitenkin laskisi koska rahaston suhteellisesta tuotosta tulisi heikompi. Mikäli rahaston sijoitusta vastaava viitekorko nousisi 4 prosenttiin, rahaston arvo sulaisi heti “ulkopuolisten” silmissä kahden prosentin edestä niin, että rahasto-osuuden arvonalennus + rahastosalkkuun kertyvä korkotuotto yhdessä vastaisivat viitekoron korkotuottoa.

Käytännössä tuo rahasto-osuuden arvonalennus tapahtuu sen salkussa, missä korkosijoituksen arvo arvostetaan korkojen noustessa alas siten, että kyseisen korkosijoituksen kuvitteellinen sen hetkinen ostaja saisi markkinaehtoisen tuoton sijoitukselleen. Rahaston arvopaperisalkku arvostetaan toisin sanoen vallitsevaan markkinahintaan. Siksi korkorahaston osuuden arvo laskee heti, jos korot nousevat.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit