Siirry pääsisältöön

3 tapaa välttää astumasta osinkoansaan

Helsingin pörssin tilinpäätöksien yhteydessä saatiin jälleen yhtiöiltä tuoreet osinkoehdotukset yhtiökokouksille. Viime vuosien tapaan kevään osinkosummasta on muodostamassa vahva. Helsingin pörssin osinkotuotto on asettunut viime aikoina noin 4 prosentin tuntumaan, mikä on kansainvälisessä vertailussa varsin korkea lukema.

Helsingin pörssin yhtiöt ovat perinteisesti olleet siis vahvoja osingonmaksajia. Vertailun vuoksi esimerkiksi Yhdysvalloissa osinkotuotto on ollut viime vuosina noin 2 %. Tosin Yhdysvalloissa omien osakkeiden takaisinostot ovat selvästi Suomea suositumpia, ja niiden positiivinen vaikutus maan osakekursseille on ollut keskimäärin noin kahden prosentin luokkaa. Yhteensä siis USA:ssa on päästy osingoilla ja omien osakkeiden takaisinostoilla Suomen osinkotuoton tasolle.

Osinkoteema ollut viime vuosina vahva sijoitusstrategia

Sijoittajat suosivat hyviä osingonmaksajia, koska osinko mielletään vakaammaksi tuoton komponentiksi kuin yhtiön arvonnousu. Eri tutkimukset myös osoittavat, että hyvät osingonmaksajat sekä vuodesta toiseen osinkoaan kasvattaneet yhtiöt ovat kokonaistuoton osalta houkutteleva sijoituskohde.

Osinkoteeman toimivuudesta on tehnyt tutkimuksen muun muassa varainhoitotalo Vanguard, mikä tutki globaaleita osakemarkkinoita vuosien 1997-2016 välillä. Tutkimuksen mukaan sekä hyvät osingonmaksajat että osingonkasvattajat voittivat tuottovertailussa globaalien osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton. Markkinoita korkeampi tuotto ei ollut korvausta suuremmasta riskistä, vaan kyseisten yhtiöiden volatiliteetti oli jopa koko globaalia osakemarkkinaa alhaisempi.

Toisaalta sijoittajan on hyvä tiedostaa, että mennyt tuotto ei ole tae tulevasta. Osinkoteema on näyttänyt voittaneen osakemarkkinat erityisesti tiettyinä epävarmoina aikajaksoina (eritoten vuosien 1999-2000 aikana).

Kaksi osinkosijoittajan strategiaa

Osaketeemalla sijoittavan tulee tarkastella useita eri asioita ennen sijoituspäätöksen tekoa. Ensinnäkin osinkoyhtiöitä tulee arvioida kokonaistuoton näkökulmasta (arvonmuutos + osinkotuotto). Arvostustasoltaan kallis osinkoyhtiö jää usein jälkeen kokonaistuotossa alhaisempaa osinkoa maksavalle houkuttelevasti arvostetulle yhtiölle.

Osinkoteemaan kuuluu kaksi eri strategiaa. Ensimmäisen strategian mukaisesti sijoittaja suosii keskimääräistä korkeampaa osinkotuottoa maksavia yhtiöitä. Tyypillisesti tämän strategian mukaan sijoittavat valitsevat yhtiöitä, joiden osinkotuotto on noin 50 % saman markkinapaikan keskimääräistä osinkotuottoa korkeampi.

Toinen osinkoteeman sijoitusstrategia koskee sijoittamista yhtiöihin, joiden osinko on vuodesta toiseen kasvava. Sijoittajat valitsevat tämän strategian mukaan tyypillisesti yhtiöitä, joiden osinko on kasvanut viimeiset 10-25 vuotta. Nämä yhtiöt voivat olla jopa keskimääräistä heikompia osingonmaksajia osinkotuoton näkökulmasta. Strategian vahvuus perustuukin siihen, että vuodesta toiseen osinkoaan kasvattavien yhtiöiden tuloskehitys on ollut keskimäärin vakaata ja nousujohteista. Tutkimusten mukaan yhtiön tuloskehitys selittää merkittävästi sen pitkän aikavälin osakekurssikehityksestä.

Sijoittajan tulee olla tarkkana nk. osinkoansojen kanssa

Osinkoansalla tarkoitetaan sitä, että yhtiön osinkotuotto näyttää hetkellisesti paremmalta kuin sen pitkän aikavälin tuloksentekokyvyn kannalta kestävä taso.

Osinkoansojen välttämiseksi sijoittajan tulee tarkkailla kolmea asiaa:

  1. Sijoittajan tulee tutkia yhtiön osingonmaksukyvyn kestävyyttä. Esimerkiksi korkeaa osinkoa suhteessa tulokseen maksavat yhtiöt voivat joutua leikkaamaan osinkoaan muita todennäköisemmin tuloksen mahdollisesti kääntyessä laskuun.
  2. Toisaalta yhtiön toimialan korkea syklisyys tuo epävarmuutta tuloskehitykseen ja sen myötä osingon kehitykseen. Sijoittajan tulisikin tarkastella yhtiön osingonmaksukykyä yli syklien.
  3. Lisäksi yhtiön osinkotuotto voi hetkellisesti näyttää korkealta osakekurssilaskun seurauksena. Sijoittajan tulee siis tutkia kurssilaskun syyt. Usein kurssilaskun syynä on yhtiön liiketoiminnan heikentyminen, mikä johtaa myöhemmin myös osingonleikkaukseen.

Yhteenveto

Osinkostrategiat soveltuvat sijoitustyylinä pitkällä aikavälillä sijoittavalle. Tutkimusten perusteella osinkotyyli on ollut riskikorjatulta tuotoltaan muita osakkeita houkuttelevampi sijoituskohde. Toisaalta ylituotot ovat syntyneet erityisesti tiettyinä aikakausina.

Osinkostrategian kokonaistuoton näkökulmasta sijoittajan on tärkeä välttää nk. osinkoansat. Kaiken kaikkiaan osinkoyhtiöt ovat kuitenkin erinomainen lisä osana hyvin hajautettua sijoitussalkkua.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
28.03.2018 11:51

Hyvä juttu, ja tähän on hyvä lisätä amerikkalainen sanonta: Efektiivinen osinko% on yleensä korkeimmillaan juuri ennen kuin se leikataan…