Siirry pääsisältöön

3 tapaa hyödyntää näkemyksesi osakemarkkinoilla

Sama näkemys kurssikehityksestä, mutta parempi tuottopotentiaali pienemmällä sijoitetulla pääomalla? Tällainen temppu voi onnistua, muutamallakin tavalla.

Useimmat sijoittajat ajattelevat sijoittamista vain osakesijoittamisen kautta: joko olet sijoittanut rahasi osakkeisiin tai odotat sopivaa ostohetkeä, rahat valmiina salkussasi. Ostat kymmenen yhden euron arvoista osaketta ja myyt ne pois 1,1 eurolla olet tehnyt voittoa 10 %. Tämä logiikka toimii ja on riittävä useimmille sijoittajille, mutta on olemassa myös muita mahdollisuuksia ottaa hyöty irti osakemarkkinoista.

Seuraavassa käymme läpi kolme tapaa hyötyä markkinanäkemyksestä muulla tavoin kuin suorien osakesijoitusten kautta.

Tapa 1: lyhyeksi myynti eli shorttaus

Uskotko, että tietty osake tulee laskemaan lähitulevaisuudessa? Voit hyötyä näkemyksestäsi shorttaamalla kyseistä osaketta.

Shorttauksella eli lyhyeksi myynnillä tarkoitetaan, että myyt osakkeita, joita et myyntihetkellä omista. Myydyt osakkeet tulee kuitenkin hankkia joko ostamalla tai lainaamalla ne markkinoilta. Lyhyeksi myynnin mielekkyys perustuu oletukseen, että osakkeen kurssi laskee myynti- ja ostohetken välillä. Mahdollinen tuotto muodostuu myynti- ja ostohinnan erosta vähennettynä kaupankäynti- ja osakelainan kuluilla.

Ennen lyhyeksi myymisen harkitsemista sijoittajan tulee huomioida siihen liittyvät riskit ja se, että shorttauksesta voi joutua maksamaan korkokuluja. Lue lisää shorttauksesta eli lyhyeksi myynnistä.

Tapa 2: optiot

Optioilla voit tienata huolimatta siitä nouseeko, laskeeko vai pysyykö pörssi paikallaan. Voit sekä kasvattaa että pienentää riskejä riippuen siitä, minkälaisen strategian valitset ja miten uskot markkinoiden liikkuvan.

Nordnetissä voit ostaa (merkitä) ja myydä (asettaa) indeksi-, osake- ja henkilöstöoptioita. Voit myös ostaa ja myydä termiinejä. Lue lisää optioista ja niihin liittyvistä ehdoista sekä riskeistä tästä.

Tapa 3: pörssilistatut tuotteet

Pörssilistatuilla tuotteilla voit sijoittaa osakkeisiin, indekseihin ja raaka-aineisiin vipuvaikutuksella tai ilman. Nordnet Markets -valikoimasta löydät mm. Bull- ja Bear-tuotteita, Unlimited turboja ja minifutuureja, joilla voit käydä kauppaa ilman välityspalkkioita (koskee yli 100 € toimeksiantoja). Pörssilistattujen tuotteiden avulla voit helposti ottaa näkemystä tietyn kohde-etuuden kehityksen puolesta tai sitä vastaan.

Etenkin vipuvaikutuksella varustetut pörssilistatut tuotteet ovat korkean riskin sijoituskohteita, joihin sijoittamalla voi menettää jopa koko sijoittamansa pääoman. Tästä syystä kyseisiin tuotteisiin ja niiden ehtoihin tulee tutustua huolella ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Sijoitustieto.fi-sivuston Johannes Ankelo on kirjoittanut useita syventäviä artikkeleita Nordnet Markets -tuotteiden hyödyntämisessä erilaisissa tilanteissa: mm. osinkodipissä, salkun suojaamisessa ja kurssilaskun hyödyntämisessä. Tutustu kirjoituksiin tästä.

Onnea sijoituksiin!

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Käydäksesi kauppaa Nordnet Markets -tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit