Siirry pääsisältöön

200 000 osakesäästötilin raja ylittyi Nordnetissä

Suomalaiset ovat avanneet osakesäästötilejä Nordnetissä jo yli 200 000. Osakesäästötilien suosio on ollut tänäkin vuonna jatkuvaa, mutta kotimaisen omistajuuden kasvun seuraava suuri askel edellyttää tilimallin jatkokehitystä.

Osakesäästötilit otettiin käyttöön reilut kaksi ja puoli vuotta sitten vuodenvaihteessa 2019–2020. Kauan Suomeen odotetut verotehokkaat tilit kiinnostivat kymmeniä tuhansia sijoittajia avaamaan tilin ensimmäisten kuukausien aikana. Keväällä 2020 alkanut koronapandemia syöksi osakekurssit voimakkaaseen laskuun, mikä sai jälleen ison joukon sijoittajia avaamaan osakesäästötilin.

Suomen Osakesäästäjien ja Suomen Pörssisäätiön lokakuussa 2020 teettämän sijoittajabarometrin mukaan osakesäästäminen lisääntyi koronapandemian aikana ja vuoden 2021 ns. meemiosakeralli kasvatti sijoittajamääriä. Nordnetin osakesäästötileistä lähes 33 000 avattiin jo ennakkoon vuoden 2019 lopussa, 78 000 vuonna 2020 ja reilut 72 000 viime vuonna. Tähän mennessä vuonna 2022 tilejä on avattu 19 000.

Keväällä 2022 Suomessa rikottiin yksi omistajuuden haamuraja, kun kotimaiset osakkeet saivat miljoonannen omistajansa. Määrä ei ole kesän aikana noussut, mikä kertoo pääosin siitä, että Venäjän hyökättyä Ukrainaan ihmisten kiinnostus on kohdistunut sijoittamista enemmän päivittäisiin raha-asioihin, kuten nouseviin asuntolainan korkoihin, inflaatioon ja pelkoon sähkölaskun moninkertaistumisesta. Nyt pinnalla on pitkäjänteisempi säästäminen, mikä näkyy esimerkiksi rahastosijoittajien määrän kasvuna ja kuukausittaisissa positiivisissa rahastojen nettomerkinnöissä.

Vuonna 2022 osakesäästötilejä on avattu eniten pörssiturbulenssin kuukausina

Tämän vuoden tilinavaukset painottuvat ensimmäiseen vuosineljännekseen, jolloin tilejä avattiin yhteensä n. 11 500. Sen jälkeen tilien avausmäärät ovat jääneet alle kahteen tuhanteen per kuukausi.
Osakesäästötilin osuus on merkittävä Nordnetin kaupankäynnissä. Lähes joka neljäs (23 %) kaikista osakekaupoista on tehty tänä vuonna osakesäästötilillä. Vuonna 2022 Nordnetin suomalaisasiakkaat ovat netto-ostaneet osakesäästötileilleen kotimaisia pörssiosakkeita yhteensä 160 miljoonalla eurolla.

Tilimäärillä mitattuna Nordnet Suomen osakesäästötileille on ostettu kuluvana vuonna eniten Koneen (ostetuin), Sammon, Nokian Renkaiden ja Nordean osakkeita. Huomionarvoisesti vuoden 2022 ostokohteet ovat painottuneet Helsingin pörssin suuryhtiöihin, siinä missä kahtena aiempana vuonna myös pienet ja keskisuuret kasvuyhtiöt loistivat ostetuimpien kärkilistoilla.

Kuluvan vuoden ostokohteet edustavat yhdistelmää pitkäjänteisestä osinkosijoittamisesta ja erikoistilanteisiin tarttumisesta. Finanssiyhtiöt Sampo ja Nordea lukeutuvat perinteisimpiin osinko-osakkeisiin. Nokian Renkaat on noussut sijoittajien seurantalistoille yhtiön Venäjän-liiketoimintansa vuoksi kokeman kurssiromahduksen johdosta. Helsingin pörssin arvokkaimpana yhtiönäkin käväisseen Koneen osake on puolestaan pudonnut mm. Kiinan markkinoiden kehityksen seurauksena.

Sammon ja Koneen suosio on kasvanut, Fortumin ja Finnairin hiipunut

Nordnet Suomessa rikkoutui 100 000 osakesäästötilin rajapyykki lokakuussa 2020. Tuolloin omistetuimmat osakkeet uudella tilimallilla olivat Fortum (omistetuin), Sampo, Wärtsilä, Finnair ja Nokia.

Vajaassa kahdessa vuodessa Sammon suosio on ollut vankkumattomassa kasvussa. Fortumin suosio on rakoillut yhtiön ulkomaisten investointien riskien osin realisoiduttua ja epävarmuuden kasvettua. Yhtiö on silti edelleen toiseksi omistetuin osake Nordnetin suomalaisasiakkaiden osakesäästötileillä. Vuonna 2020 kiinnostusta osakseen saanut Finnair on myöskin hiipunut viime kuukausien ostosuosikkien listalla, vaikka yhtiö on edelleen neljänneksi omistetuin osake osakesäästötileillä. Kiinnostuksen kasvu Koneeseen on ollut räjähdysmäistä, sillä lokakuussa 2020 yhtiön osake ei mahtunut edes osakesäästötilien omistetuimpien osakkeiden TOP 10 -listalle.

Ei ainoastaan kotimaisten osinko-osakkeiden tili

Vaikka kotimaiset suuryhtiöt loistavat omistetuimpien listan kärjessä, osakesäästötilikaupoista 26 % tehdään Helsingin pörssin ulkopuolella. Vuonna 2022 osakesäästötileille on ostettu lisää ulkomaisia pörssiosakkeita lähes 35 miljoonalla eurolla.

Nordnet Suomessa aktiivisista osakesäästötileistä, joilla on vähintään yksi instrumentti, jopa 41 prosentilla on ulkomaisia osakkeita. Tämä viestii siitä, että osakesäästötilejä hyödynnetään paitsi pitkäjänteisen osakesalkun rakentamiseen myös lyhyen aikajänteen markkinanäkemyksen ottamiseen. Erityisesti ns. meemiosakeilmiö ja ylipäätään koronapandemian aikainen osakekaupankäynti ovat vilkastuttaneet suomalaissijoittajien kaupankäyntiä ulkomaisissa pörsseissä. Uskon trendin osoittautuvan luonteeltaan pysyväksi, sillä varsinkin eri toimialojen teknologiajohtajat löytyvät nyt ja tulevaisuudessa todennäköisimmin maailmanmarkkinoilta.

Omistetuimmat kansainväliset yhtiöt ovat muuttuneet osakesäästötilien aikakaudella vain vähän. Suomalaissijoittajien omistetuimpien ulkomaisten osakkeiden kolmen kärki on edelleen Norwegian, Tesla ja Apple. Norwegian on selväpiirteisin sijoitus koronapandemian väistymisen puolesta. Tesla ja Apple edustavat sijoituksia moderniin teknologiaan kuluttajamarkkinoilla. Pitkäaikaisena ilmiönä suomalaiset kotitaloudet hakevat korkeaa arvonnousuodotusta kansainvälisten markkinoiden teknologiaosakkeista ja sijoittavat Helsingin pörssissä ensisijaisesti perinteisempiin teollisuuden ja rahoitussektorin piirissä toimiviin osinkoyhtiöihin.

Osakesäästötiliä on aika kehittää

Kotimaisen omistajuuden kasvun seuraava suuri askel edellyttää tilimallin jatkokehitystä. Heti osakesäästötilin käyttöönoton jälkeen alkoikin vilkas keskustelu tilin kehittämisestä.

Tällä hetkellä osakesäästötilin 50 000 euron talletusraja ei kannusta kaikkia pitkäjänteiseen sijoittamiseen, koska osalla raja on jo täynnä. Keskimääräisen salkunkin perusteella arvioituna neljän vuoden päästä monella tulee raja vastaan. Silloin uutta osaketta voi ostaa vain, jos myy ensin jotain pois, koska rahaa ei voi enää siirtää tilille. Talletusten maksimirajaa tulisi siis nostaa tai poistaa raja kokonaan.

Toinen osakesäästötilin kehityskohde olisi ottaa mukaan kaupankäynnin kohteisiin kaikki muutkin instrumentit, jotka pörsseissä on listattuna, kuten ETF:t. Muutos olisi helppo tehdä, koska pörssilistautuista instrumenteista on mm. saatavilla markkina-arvo, joka tarvitaan osakesäästötilin arvonmäärittämiseen. Lisäksi viestintä olisi sijoittajille selkeää: jos arvopaperi on listattuna pörssissä, silloin se kelpaisi tilille.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit