Uudet pörssiyhtiöt jakautumisten varassa

Stonesoft on lähdössä pörssistä amerikkalaisen McAfeen tarjouduttua ostamaan yhtiön kovaan hintaan. Julkinen ostotarjous onkin yleinen syy poistua pörssistä. Stonesoftin omistajilla on ehkä hymy herkässä, mutta tarjous paljastaa nykytilanteen ankeutta. Pörssistä poistuvia yhtiöitä on huomattavasti enemmän kuin tulijoita. Ostotarjousten suuri määrä on osoitus siitä, etteivät osakemarkkinat toimi oikealla tavalla.

Pörssilistalta voi toki myös poistua konkurssin kautta, mutta näin tapahtuu onneksi harvoin. Viisi pörssiyhtiötä on mennyt nurin 2000-luvulla. Niistä tunnetuimmat olivat Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankki ja Elcoteq. Kaiken kaikkiaan lähtijöitä on 70 vuoden 2000 alusta. Ostetuista 65 pörssiyhtiöstä 31 yhtiötä päätyi ulkomaiseen omistukseen.

Kotimaisen tekemä ostos ei välttämättä ole yhtä kohtalokas kuin ulkomaalaisen tekemä ostos. Aika usein lähtijä jatkaa jossakin muodossa pörssilistalla. Niinpä vakuutusyhtiö Pohjola on nyt osa Pohjola Pankkia ja vuonna 1797 perustettu Tamfelt osa Metsoa. Björn Wahlroosin luomus Mandatum Pankki jatkoi pitkään elämäänsä Sammossa, kunnes pankkitoiminta myytiin Danske Bankille.

Kun ulkomainen taho ostaa suomalaisen pörssiyhtiön, lähtö on lopullinen. Valitettavan usein muutkin siteet Suomeen katkeavat. Monet tunnetut suomalaisyhtiöt, jotka ovat siirtyneet ulkomaiseen omistukseen, ovat enää vain kalpeita varjoja siitä mitä ovat olleet aikaisemmin. Tällaisia yhtiöitä ovat esimerkiksi Cultor, Eimo, Hackman, Instrumentarium, Kemira GrowHow, Perlos, Sanitec, Salcomp ja Suomen Spar.

IT-kuplan vuonna 2000 pörssiin saatiin pörssiin sellaisiakin yrityksiä, joiden oikea paikka olisi ollut jossakin muualla. Vuoden 2001 alusta pörssiin on tullut vain 27 uutta pörssiyhtiötä, eli jokaista tulokasta kohden on yli kaksi lähtijää. Pörssiyhtiöiden lukumäärä on siten jatkuvassa laskussa, ja julkinen osakekauppa rapautumassa. Tärkein syy tähän huolestuttavaan kehitykseen on poliitikkojemme keksimä kummajainen, listautumiskynnys. Sijoittajasuojaa sekä säänneltyä ja läpinäkyvää osakekauppaa edustavien pörssiyhtiöiden osakkeenomistajien verotus on selvästi kireämpää kuin noteeraamattomien yritysten omistajien verotus.

Epäsuhde pörssiin tulijoiden ja lähtijöiden välillä korostuu, kun otetaan huomioon, että “uudet” pörssiyhtiöt ovat vain harvoin oikeasti uusia. Valtaosa on vanhojen pörssiyhtiöiden liiketoimintayksikköjä, jotka ovat itsenäistyneet.

Pörssiyhtiöiden diffuusiosta, jakautumisesta on tullut uusi muoti-ilmiö. Tyypillisiä esimerkkejä tällaisista uusista pörssiyhtiöistä ovat Tikkurila, joka aikaisemmin oli tulosyksikkö Kemirassa, sekä Outotec, joka aikaisemmin tunnettiin nimellä Outokumpu Technology. Vastaavanlaisia esimerkkejä ovat myös Neste Oil (Fortum), Oriola (Orion) ja Munksjö (Ahlstrom). Heinäkuun alusta saamme pörssiin YIT:stä irtaantunut Caverion. Ensi vuoden alussa Valmet herätetään uudelleen henkiin, kun Massa-, Paperi- ja Voimantuotanto-liiketoiminnot irtaantuvat osittaisjakautumisessa Metsosta.

Pitkään on voinut saada toisen yhtiön osakkeita osinkoina. Diffuusion uranuurtajana oli kuitenkin Aspo vuonna 1999. Vuoden 2000 alusta jakautumiset ovat synnyttäneet 18 uutta pörssiyhtiötä, niistä osa jo entisiäkin. Jäljellä ovat aikajärjestyksessä Tecnotree, eQ, Suominen, Neste Oil, Cargotec, Oriola, Outotec, Tikkurila, Scanfil, Munksjö sekä tulossa olevat Caverion ja Valmet.

Miksi yhtiöt jakautuvat? Kun erilaiset liiketoiminnat itsenäistyvät, voi entistä paremmin keskittyä niiden erityiskysymyksiin. Ahlstromin ja Munksjön tapauksessa tarjolla on myös synergiaetuja, kun Ahlstromin erikoispaperit yhdistetään vanhaan Munksjö AB:hen. Lisäksi markkinapsykologia on tähän asti aina johtanut siihen, että yksi plus yksi on ollut enemmän kuin kaksi. Omistaja-arvoa on siis pystytty kasvattamaan jakautumisissa.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit