1138 miljardia on paljon rahaa!

ETF:llä on helppo on tiukkaa näkemystä markkinoiden suunnasta. USA:ssa tämäkin villitys on mennyt todella pitkälle.

Index Universe teki taannoin selvityksen, jossa kerrottiiin, kuinka USA:n osaketreidauksesta  jo lähes kolmannes tehdään ETF:ien avulla. Tasaisilla markkinajaksoilla sijoittajien käytös muuttuu, ja vertailuluku tippuu jopa 20 prosenttiin. Viime viikolla luku nousi jopa 40 prosenttiin. Sijoittajat siis ostavat yhä enenevässä määrin sektoreita, tyylejä, maanosia eivätkä enää arvaile yksittäisten osakkeiden oikeaa hinnanmuodostusta.

Tutkin viime viikolla suurimpia Vanguardin ETF:iä, joissa markkinahinta suhteessa NAV:iin heilui pitkälti yli prosentissa. Tämä on poikkeuksellista. Ilmeisesti fyysisen ETF-korin todellinen arvo heittelehtii markkinamyrskyissä niin, että tarjolle tulee hetkellisiä ilmaisia lounaita. Arbitraasikauppiaat toki syövät edut nopeasti pois. Pitkäjänteiselle sijoittajallehan kyseessä on mukavat ostonpaikat, sillä tarkoitus on pitää strategisia ETF:iä salkussa pitkään. Uskon, että kärsivälliselle sijoittajalle tulee taas hyviä ostopaikkoja lähiviikkoina, kun indeksien volatiliteetti on korkealla.

ETF:stä on tullut todella suosittuja. Tilasto viime huhtikuulta kertookin, että ETF:ien kautta pyöritettävää varallisuutta oli kertynyt jo 1138 miljardia dollaria maailmanlaajuisesti! Vertailukohtana voidaan käyttää Suomen valtion tulo- ja menoarviota eli budjettia vuodelle 2011, joka oli 50,4 miljardia euroa. Voimme vain arvailla, paljonko tuosta 1138 miljardista on spekulatiivista rahaa, joka syöksyy milloin mihinkin.

ETF:ien valtava suosio onkin saanut aikaan valitettavia lieveilmiöitä; sijoittajat käyttävät yhä enenevässä määrin sinänsä fiksuja ja kustannustehokkaita tuotteita keinottelun välineinä. Vanguardin perustaja, John Bogle onkin varoittanut sijoittajia sekakäytöstä. ”ETF:ien perusidea vesittyy, jos sijoittajat käyttävät passiivisiksi tarkoitettuja sijoitusinstrumetteja aktiiviseen näkemyksen ottoon”, ärähti Bogle taannoin.

-Petre Pomell,www.valistunutsijoittaja.com

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit