Tervetuloa asiakaspalveluun

Täältä löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. Jos et löydä etsimääsi, ota meihin yhteyttä.

020 198 5898 Asiakaspalvelu ma-pe 9.00-18.30 Meklarit ma-pe 9.00-19.00

Asiakaspalvelu / Pörssikauppojen selvitysaika

Mitä pörssikaupan T+2 tarkoittaa?

Kaikilla markkinoilla, joilla Nordnetin kautta voi käydä kauppaa, pörssikauppojen selvityspäivä on kaksi pankkipäivää kaupantekopäivästä (T+2).

Esimerkki:

Ostat osakkeen Helsingin pörssistä maanantaina 6.10. Kaupan selvityspäivä on kaksi pankkipäivää myöhemmin, eli keskiviikkona. Osakkeet kirjataan arvo-osuustilillesi vasta selvityspäivänä, vaikka ne näkyvät salkussasi jo kaupantekopäivänä. Selvityspäivän huomioiminen on tärkeää etenkin tilanteessa, jossa olet kiinnostunut osinko- tai merkintäoikeudesta.

Myyt osakkeen Helsingin pörssissä maanantaina 6.10. Kaupan selvityspäivä on kaksi pankkipäivää myöhemmin, eli keskiviikkona, jolloin myös myynnistä saamasi varat maksetaan tosiasiallisesti salkkuusi, vaikka ne näkyvät salkussasi heti myynnin tapahduttua. Voit käyttää myynnistä saamasi rahat uusiin osakeostoihin jo ennen kaupan selvityspäivää ilman korkoseuraamuksia. Jos aiot nostaa myynnistä saamasi rahat salkustasi tai käyttää ne pörssinoteeraamattomien rahastojen ostoon, sinun on syytä odottaa selvityspäivään asti välttyäksesi korkojen maksamiselta.

Mitkä arvopaperit kuuluvat T+2-selvitykseen?

T+2-selvitys koskee Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Saksan, Iso-Britannian, Ranskan, Belgian, Hollannin, USA:n ja Kanadan yleisillä markkinapaikoilla tehtyjä kauppoja. T+2-selvitys koskee siis kaikkia markkinoita, joilla Nordnetin kautta voi käydä kauppaa.

Onko selvitysaikataulun muutoksella vaikutusta osinkojen maksuaikatauluun?

USA:n ja Kanadan selvitysaikataulu muuttui T+3:sta T+2:een 5.9.2017 alkaen. Selvitysaikataulun muutos vaikuttaa useissa tapauksissa osinkojen maksuaikatauluun. T+2-aikataululla osingon täsmäytyspäivä voi olla aikaisintaan kaksi päivää yhtiökokouksen jälkeen. Nykyisin täsmäytyspäivä on ollut kolmen päivän kuluttua yhtiökokouksesta, eli muutoksen johdosta maksuaikataulua voidaan lyhentää päivällä.

Milloin minun pitää jatkossa ostaa tai myydä osakkeita, jos haluan saada ostostani myös osingon tai myydessäni pitää osingon itselläni?

Suomen osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistaja, joka yhtiökokouksessa määrättynä osingon täsmäytyspäivänä on merkitty osakkeenomistajaksi, on oikeutettu osinkoon. 6.10.2014 jälkeen sinun tulee ostaa osakkeita viimeistään kaksi päivää ennen osingon täsmäytyspäivää, mikäli haluat saada osingot. Osakkeiden ostamista voi siis myöhäistää yhdellä päivällä entiseen T+3-selvitysaikatauluun verrattuna ja toisaalta taas myynnissä tulee odottaa yksi päivä pidempään, jos haluat saada osingot ennen osakkeiden myyntiä.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että useimmissa tapauksissa jatkossakin osakkeet tulee ostaa viimeistään yhtiökokouspäivänä, jos haluaa osingot itselleen. Seuraavana päivänä osakkeet voi myydä pois, mutta on edelleen oikeutettu osinkoon.

Lähde: https://www.euroclear.com/dam/EFi/Campaigns/T-2_cycleQuestionsAndAnswers.pdf

Lisää aiheesta

Pörssikauppojen selvitysaikaPuh. 020 198 5898
Asiakaspalvelu ma–pe 9.45–18.30
Meklarit ma–pe 9.45–19

Alkuun

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.