Tervetuloa asiakaspalveluun

Täältä löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. Jos et löydä etsimääsi, ota meihin yhteyttä.

020 198 5898 Asiakaspalvelu ma-pe 9.00-18.30 Meklarit ma-pe 9.00-19.00

Asiakaspalvelu / Luotto ja lainoitus

Jos minulla on ylilainoitustilanne, onko joku minuun yhteydessä?

​Mikäli olet ilmoittanut Salkku > Asetukset-kohtaan sähköpostiosoitteesi, Nordnet lähettää sinulle joka aamu viestin, jos salkussa on ylilainoitustilanne. Joissakin tapauksissa olemme yhteydessä asiakkaisiimme myös puhelimitse tai viestitse nordnet.fi-palvelun kautta.

Nordnetillä ei kuitenkaan ole velvollisuutta olla yhteydessä salkunhaltijaan ylilainoituksen korjaamiseksi. On sinun velvollisuutesi huolehtia siitä, ettei salkkusi ole ylilainoitettu.

Kuinka paljon on myytävä osakkeita ylilainoituksen korjaamiseksi?

Myytävän määrän voi laskea yksinkertaisimmillaan seuraavalla yhtälöllä:

(YLILAINOITUS) / (1-lainoitusaste) = MYYTÄVÄ SUMMA (EUR)

Esimerkki

Joonaksella on 3000 EUR ylilainoitus. Hänellä on A-osakkeita, joiden lainoitusaste on 70%. Hänen on myytävä osakkeita 10 000 EUR kattaakseen ylilainoitustilanteen.

(YLILAINOITUS) / (1-lainoitusaste) = MYYTÄVÄ SUMMA (EUR)

(3000) / (1-0,7) = 3000/0,3 = 10 000 EUR

Milloin salkku on ylilainoitettu?

Salkku on ylilainoitettu kun lainoitusarvo ei kata negatiivista saldoa. Salkku on ylilainoitettu myös, mikäli negatiivinen saldo on suurempi kuin luoton limiitti.

Esimerkki

Joonaksella on salkussaan 1000 EUR ja hän haluaisi osaketta A 5000 EUR:lla. Osakkeella on 80 %:n lainoitusaste. Osakkeen hinta on 10 EUR/kpl.

Tapahtuman jälkeen salkku näyttää seuraavalta:

 • positio 500 osake A
 • markkina-arvo 5000 EUR
 • lainoitusarvo 4000 EUR
 • saldo -4000 EUR

Salkku ei ole ylilainoitettu, sillä salkun lainoitusarvo (= vakuusarvo) kattaa negatiivisen saldon.

Mikäli osake A:n arvo laskee 10 %, salkku näyttää seuraavalta:

 • positio 500 osake A
 • markkina-arvo 4500 EUR
 • lainoitusarvo 3600 EUR
 • saldo -4000 EUR

Salkku on ylilainoitettu 400 EUR, sillä salkun lainoitusarvo ei kata negatiivista saldoa.

Miten ylilainoituksen voi purkaa?

​Ylilainoituksen voi purkaa kolmella tavalla:

 • tallettamalla rahaa Nordnetin kaupankäyntitilille joko reaaliaikaisesti tai manuaalisesti Salkku > Talletukset -kohdasta löytyvin tiedoin
 • myymällä osakkeita (tai ostamalla takaisin lyhyeksi myytyjä osakkeita)
 • siirtämällä vakuusarvoa sisältäviä osakkeita salkkuun (ylilainoitustilanteessa, jossa sinulla on lainoitusominaisuus käytössä).

Mitä arvopäivä tarkoittaa?

Kaikilla markkinoilla, joilla Nordnetin kautta voi käydä kauppaa, pörssikauppojen selvityspäivä on kaksi pankkipäivää kaupantekopäivästä (T+2).

Kun ostat osakkeen Helsingin pörssistä esimerkiksi arkimaanantaina, kaupan selvityspäivä on kaksi pankkipäivää myöhemmin eli keskiviikkona. Osakkeet kirjataan arvo-osuustilillesi vasta selvityspäivänä, vaikka ne näkyvät salkussasi jo kaupantekopäivänä. Tämä on tärkeää esimerkiksi tilanteessa, jossa olet kiinnostunut osinko- tai merkintäoikeudesta. Jotta olet oikeutettu esimerkiksi osinkoon, sinun on ostettava osakkeet viimeistään yhtiökokouspäivänä, sillä Suomen osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistaja, joka yhtiökokouksessa määrättynä osingon täsmäytyspäivänä on merkitty osakkeenomistajaksi, on oikeutettu osinkoon.

Kun myyt osakkeen Helsingin pörssissä esimerkiksi arkimaanantaina, kaupan selvityspäivä on kaksi pankkipäivää myöhemmin eli keskiviikkona, jolloin myös myynnistä kertyvät varat tuloutetaan tosiasiallisesti kaupankäyntitilillesi, vaikka ne näkyvät salkussasi heti myynnin tapahduttua.

Myynnistä saadut rahat ovat käytettävissäsi heti toimeksiannon toteutumisen jälkeen. Voit tarvittaessa nostaa rahat pois korkokustannusta vastaan tai käyttää ne heti uusiin osakeostoihin. Jos haluat välttyä korkokustannuksilta, tee nosto vasta selvityspäivänä.

Rahastotoimeksianto on syytä asettaa markkinalle vasta osakemyynnin selvityspäivänä. Pörssinoteerattujen arvopaperien selvitysaika on T+2. Jos haluat tehdä myöhemmin tuloutuvilla rahavaroilla merkinnän noteeraamattomaan rahastoon, otathan huomioon aiemmin tekemäsi pörssikaupan selvitysajan rahastomerkintää tehdessäsi. Jos teet rahastomerkinnän ennen myymiesi arvopaperien selvityspäivää, voit joutua maksamaan korkoa lainaamallesi summalle.

Mitä kustannuksia salkun ylilainoitus aiheuttaa?

​Salkun ylilainoituksesta sinulta veloitetaan ylilainoituskorkoa (päivä 1), jonka määrä on ilmoitettu hinnastossamme.

Lisää aiheesta

Luotto ja lainoitusPuh. 020 198 5898
Asiakaspalvelu ma–pe 9.45–18.30
Meklarit ma–pe 9.45–19

Alkuun

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.